Срещи

Музикално-поетична вечер, посветена на творчеството на полския поет Ц. К. Норвид и музиката на Фридерик Шопен

24 юни 2021, 19.00 ч. Полски институт в София

Музикално-поетична вечер, посветена на творчеството на полския поет Ц. К. Норвид и музиката на Фридерик Шопен

 

◊ ПОКАНА

Музикално-поетична вечер, посветена на творчеството на изтъкнатия полски поет Ц. К. Норвид и музиката на Фридерик Шопен

Участват: Актьорът Руси Чанев, Милена Моллова (пиано), Зорница Иларионова (цигулка), Елизабет Гекова (цигулка) и Венцеслава Тодорова (акомпанимент на пиано)

Кога: 24 юни 2021, четвъртък, 19.00 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен до запълване на ограничения брой места*

Организатори: Полски институт в София и Софийски музикални седмици

 

По случай 200 години от рождението на Ц. К. Норвид 
и обявяването от полския Сейм на 2021 за Година на Ц. К. Норвид.

Ще бъдат представени най-известните творби на поета, преведени от Андреана Радева, както и преведените за първи път на български език от Антоанета Попова стихове, чийто герой е Фридерик Шопен: „Пианото на Шопен“, част от „Черни цветя“ и „Прометидион“, и „Некролог“.

Циприан Камил Норвид (1821-1883) - изтъкнат романтичен поет, прозаик, драматург, скулптор, художник и автор на рисунки. Прекарва младостта си във Варшава, изучавайки живопис. Продължава обучението си в Германия и Италия. През 1846 г. в Берлин е арестуван и затворен по политически причини. През 1849 г. пристига в Париж, където поддържа контакти с изтъкнати представители на полската и международната емиграция (като Фридерик Шопен, Адам Мицкевич, Юлиуш Словацки, Адам Йежи Чарториски, Георг Гервег).  Принуден да търси препитание, заминава за Ню Йорк. Опитва се да изкарва прехраната си със скулптура и рисуване. През 1854 г. се завръща за постоянно в Париж. Той е известен в артистичната общност главно като рецитатор, рисувач и гравьор (през 1868 г. е приет в Société des Artistes). Постоянни финансови проблеми и задълбочаваща се глухота са причина през 1877 г. да се премести в приют за бедни полски ветерани и сираци, където прекарва остатъка от живота си. Погребан е в гробището в Иври. През 1888 г. тялото е преместено в полското гробище в „Монморанси“ и погребано в масов гроб. Творчеството му е преоткрито през 1897 г. от поета и критик Зенон Пшесмицки (Мириам), който десетилетия наред издирва ръкописите на Норвид и пише за него. По-късно неговото творчество е оценено и от академичните среди, подготвят се многотомни издания за Норвид, в които коментарите са толкова обширни, че са с обем на самостоятелни книги. Поезията му е трудна, интелектуална, афористична, лишена от описателността и мелодичността на типичната романтична поезия. Той използва кратки форми, детайли, метафора на няколко нива, диференцирана, неправилна структура на стиха, за да подчертае поантата. Сред най-добрите му произведения са поетичният цикъл „Vade mecum” (1865-1866), философската поема „A Dorio ad Phrygium” (1871), трагедиите „Зад кулисите” (1865-1966), „Клеопатра” (1870-1872), „Пръстенът на великосветската дама” (1872). Негови събрани съчинения са публикувани през 1966 г., а през 1971-1976 излизат пълни събрани съчинения в 11 тома.

 

Събитието е в рамките на фестивала Софийски музикални седмици

Заповядайте!

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите през една седалка, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

 

Автор: Полски институт в София
23.06.2021 г. 14:43
Посетено: 564
Етикети: музика, Фридерик Шопен, Музикално-поетична вечер, срещи, Полски институт в София, Година на Ц. К. Норвид, Циприан Камил Норвид, полски поет
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/33000-muzikalno-poetichna-vecher-posvetena-na-tvorchestvoto-na-polskiya-poet-ts-k-norvid-i-muzikata-na-friderik-shopen