Срещи

Прожекция на филма "Познан '56" и лекция на полския режисьор и сценарист Филип Байон

4 юни 2021, 16.30 ч., Нов български университет

Прожекция на филма "Познан '56" и лекция на полския режисьор и сценарист Филип Байон

Кадър от филма „Познан ‘56“

 

◊ ПОКАНА

Прожекция на филма "Познан '56" и лекция на полския режисьор и сценарист Филип Байон - гост на Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет

Кога: 4 юни, петък, вход свободен

• 16.30 ч. – прожекция на филма „Познан '56“

• 18.30 ч. – лекция за филмовата режисура

Къде: Аула на Нов български университет, Корпус 1

Организатори: Полски институт в София, НБУ – департамент „Кино, реклама и шоубизнес“.

 

След участието на режисьора в работата на журито на Международния филмов фестивал „Златна липа“ в Стара Загора и представянето на неговия филм „Икономът“, отличен със Сребърни лъвове на Фестивала на полското игрално кино в Гдиня, Филип Байон ще се срещне със студенти, преподаватели и кинолюбители, за да говори за филма си „Познан’56“, да сподели опита си на филмов и театрален режисьор.

"Познан’56" – полски исторически филм от 1996 г., който през призмата на съдбата на героите разказва за генералната стачка и демонстрациите в Полша през 1956 г., наричани Познанско въстание, черният четвъртък или Юни ’56.

Герои на филма са две 10-12-годишни момчета. През техните очи зрителите могат да проследят развоя на събитията в Познан. Важен елемент от филма са и перипетиите на Зенек, млад работник, неволен лидер на протестите, както и съдбите на петима професори, затворени във вагон на познанската Централна гара и коментиращи ситуацията в града.

В Полша Филип Байон е познат като прозаик, сценарист, известен и ценéн филмов и театрален режисьор с ок. 30 филма в актива си (на повечето също така и сценарист), 10 театрални постановки (в т.ч. телевизионен театър), няколко творби в проза. 

 

Каним ви на прожекцията на филма „Познан’ 56“ на полския режисьор Филип Байон и неговата лекция, посветена на филмовата режисура. Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
02.06.2021 г. 16:21
Посетено:
850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32847-prozhektsiya-na-filma-poznan-56-i-lektsiya-na-polskiya-rezhisyor-i-stsenarist-filip-bayon