Срещи

Национална библиотечна седмица 2021: Димитър Шумналиев гостува в Хасково

20 май, 17:30 ч., Регионална библиотека "Христо Смирненски" - гр. Хасково

Национална библиотечна седмица 2021: Димитър Шумналиев гостува в Хасково

 

◊ ПОКАНА

"Лексикон" - Издателството за българска литература и Регионална библиотека "Христо Смирненски" - гр. Хасково, в рамките на Национална библиотечна седмица 17-21 май 2021 г., ви канят на среща с автограф с писателя Димитър Шумналиев и най-новия му роман "Прошка". Романът е удостоен с първа награда в "Конкурс за исторически роман" 2020 г. на издателство "Лексикон".

20 май, четвъртък, 17:30 часа, Регионална библиотека "Христо Смирненски" - гр. Хасково

"Димитър Шумналиев ми е разказвал как преди години намерил на тавана на селската си къща стар механичен грамофон отпреди войната. Извадил стара бакелитова плоча, навил ръчката 40 пъти, както е според изискването, и плочата се завъртяла.

Точно това прави писателят в новия си исторически роман „Прошка“. Избира епохата между двете големи войни на миналия век, слага плочата и българското време оживява, наситено с любов, кървища и грехове, които оставят спомени. Експресията лекува мелодрамата, еротиката е с ореол на копнеж, а пътищата винаги стигат до Златидол, това Шумналиево „Макондо“. От вълчите ями на националните рани надничат викове, които чуваме и днес. През цялото време писателят се пита – какво е прошката, лекарство или проклятие, мехлем или кинжал. Новият роман „Прошка“ на Димитър Шумналиев е една от най-големите сполуки в богатото му творчество."
– Деян Енев, писател

Димитър Шумналиев е известен журналист, публицист и писател, автор на над 20 книги, преведени на няколко езика. Член на Съюза на българските писатели. Заместник-председател на Клуба на младия писател към СБП. Председател на Столичния клуб на младата художествено-творческа интелигенция. Водещ на журито за наградите „Хеликон“, на конкурса „Златният ланец“, както и на други комисии за литературни отличия. Носител на голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Международния приз „Балканика“, на ордени, медали, грамоти, на първи отличия в национални конкурси и др. Насърчил е десетки млади автори, като е рецензирал техни творби, или ги е публикувал в столичния печат.

 

 

 

Автор: Лексикон
18.05.2021 г. 12:19
Посетено: 538
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32746-natsionalna-bibliotechna-sedmitsa-2021-dimitar-shumnaliev-gostuva-v-haskovo