Срещи

25. Габровско биенале – среща с куратора Олаф Вестфален

В събота, 15 май, от 11:00 ч. Олаф Вестфален ще говори за идеите зад заглавието на кураторската изложба „Как да развием чувствителност”

25. Габровско биенале – среща с куратора Олаф Вестфален

 

◊ ПОКАНА

25. Габровско биенале – среща с куратора Олаф Вестфален

25. Габровско биенале се отлага за май 2022, а тази събота, 15 май, от 11:00 часа Музеят на хумора и сатирата кани публиката на среща с художника Олаф Вестфален, който подготвя кураторската изложба за Биеналето със заглавие "Как да развием чувствителност"/"Sensitivity Training".

Поради продължаващата пандемична обстановка и предвид международния мащаб на събитието, 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството се отлага за май 2022 година, когато Музеят ще отбележи и своята 50-годишнина.

През настоящата година ще предложим на публиката няколко събития, с които да въведем темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора. Биеналето ще включи конкурсна секция, в която предложения от цял свят ще бъдат избрани от жури, както и кураторска изложба на художника Олаф Вестфален.

В събота, 15 май, от 11:00 ч. Олаф Вестфален ще говори за идеите зад заглавието на кураторската изложба „Как да развием чувствителност”. „Интересува ме амбивалентният хумор, който не завършва с очевидна поанта, а остава в движение, поставяйки под въпрос нещата, които смятаме, че знаем. Искам да покажа артистични изкази, които са или твърде малко, или твърде много, или на грешното място, ситуации, изображения, предмети, които третират споделената реалност на зрителите като ластик, който трябва да се разтегне до точката на скъсване”, споделя Вестфален.

Олаф Вестфален е роден през 1963 в Хамбург. Учи в Хамбург и Калифорнийския университет в Сан Диего. Днес живее в Стокхолм. Негови творби са представяни в Музея Уитни в Ню Йорк, в Института за съвременно изкуство, Лондон, в Шведския институт в Ню Йорк, Музея Модерна в Стокхолм, Кунстферайн Бранденбург в Потсдам и в Музея Фридерицианум в Касел. Творчеството му е представено в колекции като Музей Далас, Център Помпиду, Музея Модерна и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Олаф Вестфален е „художник, който винаги работи с хумор, ала рядко се спира пред забавното.” Концептуалните му произведения често приемат формата на игри, забавление или карикатури, целящи да изложат на показ културните „слепи места” на съвременното общество. Той играе от двете страни на високото и ниското, произвеждайки масмедийна комедия и карикатури. Освен като художник, Вестфален има богат опит и като куратор.

* * *

25. Габровско биенале се реализира с подкрепата на Община Габрово.

 

Автор:
Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
14.05.2021 г. 16:27
Етикети:
Посетено:
789
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32730-25-gabrovsko-bienale-sreshta-s-kuratora-olaf-vestfalen