Срещи

Театърът е безсмъртен: Глас от архива на проф. Кръстьо Мирски

26 март 2021 г., 10.00 ч., Фейсбук страница Център за книгата

Театърът е безсмъртен: Глас от архива на проф. Кръстьо Мирски

 

◊ ПОКАНА

Университетският архив на Нов български университет представя аудиовизуална презентация „Театърът е безсмъртен. Глас от архива на проф. Кръстьо Мирски“ на 26 март 2021 г. в 10.00 ч. във фейсбук страница Център за книгата, по повод Международния ден на театъра (27 март).

Презентацията включва изказване на проф. Кръстьо, Мирски, направено по повод Международният ден на театъра, както и дигитализирани изображения на оригинални документи, дарени от наследниците на проф. Мирски на Нов български университет и съхранявани в Университетския архив към Центъра за книгата.

Проф. Кръстьо Мирски е първият български театрален майстор със завършено висше образование в областта на театралното изкуство. В Народния театър започва режисьорската му кариера, а в Държавната театрална школа – педагогическата му дейност. Името на Мирски е здраво свързано с Висшия институт за театрално изкуство „Кр. Сарафов“, където освен утвърден преподавател и професор, е и един от основателите на Учебния театър. В историята на Съюза на артистите в България (САБ) е вписано, че в периода 1967–1970 е негов заместник-председател.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.03.2021 г. 09:57
Посетено:
1385
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32462-teatarat-e-bezsmarten-glas-ot-arhiva-na-prof-krastyo-mirski