Срещи

Лекционна програма в Софийска градска художествена галерия

Три лекции към изложбата "Градина на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век"

◊ ПОКАНА

Софийска градска художествена галерия има удоволствието да ви покани на три лекции към изложбата "Градина на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век"

• Първа лекция: „Българите и Атон до XIV век“
Лектор – проф. Димо Чешмеджиев
Дата: 10 март, сряда, 18:00 ч., СГХГ

В първата лекция „Българите и Атон до XIV век“ се разглеждат въпросите за появата на българите на Атонския полуостров и за възникването на първия славянски манастир там. Ще бъдат разгледани също и отношенията между българската държава и светогорските обители до края на XIV век. Лекторът, проф. Димо Чешмеджиев е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и сътрудник в Кирило-Методиевски научен център към БАН.

• Втора лекция: „Поклонничеството в Света гора днес. Една субективна гледна точка“
Лектор – Димитър Стоянович
Дата: 17 март, сряда, 18:00 ч., СГХГ

Тази лекция представя личните впечатления на лектора, посещавал Св. гора неколкократно. Лекцията дава възможност на публиката да се докосне до моменти от живота в светогорските манастири и представя гледната точка на един съвременен поклонник. Лекторът Димитър Стоянович е кино и телевизионен сценарист, завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски“. Главен сценарист на поредиците на БНТ „Великите българи“, „Голямото четене“, „Българските събития на ХХ век“. Сценарист на документални и игралните филми. Водещ в предаването на БНТ „Култура.БГ“.

• Трета лекция: „Светогорската съкровищница на българската книжовност
Лектор: Свещеник Козма Поповски
Дата: 24 март, сряда, 18:00 ч., СГХГ

Едно от най-големите достойнства на Светогорската общност е стремежът ѝ към познание и опазване на Словото. През вековете трудолюбиви отци и поклонници са събирали безценни кодекси, в които са се съхранили важни сведения за миналото. Книгите също имат свой живот и история, понякога свързана с различни приключения. Лекторът е гл. специалист в Църковно-исторически и архивен институт към Българската патриаршия, преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към Кирило-Методиевски научен център към БАН.  

 

Автор: СГХГ
09.03.2021 г. 15:27
Посетено: 1064
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32423-lektsionna-programa-v-sofiyska-gradska-hudozhestvena-galeriya