Срещи

Съкровищницата на българската наука

17 декември 2020 г., 17.00 ч., Нов български университет

Съкровищницата на българската наука

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата отправя покана за участие в подиумна дискусия върху двата тома на „Сборник за народни умотворения : Научен и книжовен дял : Антология“ със съставител Борис Христов, на 17 декември 2020 г. от 17.00 ч.

Участници; проф. д-р Пламен Бочков, проф. Владимир Пенчев (директор на Института по етнология и фолклористика на БАН), проф. д-р Веселин Методиев и проф. дн Михаил Неделчев.

Борис Христов: Затворени в старите сборници и оставени задълго на забравата, за първи път в тази антология са събрани ценни трудове от миналото на учени, публицисти и просветни дейци. В нея се съдържат знания за нашата история, етнография и нумизматика; описания на старите пътувания през България; бележки за въстания и политически движения; мемоари за владетели, войводи и герои на Възраждането; важни документи и писма; народна медицина; астрология и метеорология ; понятия и вярвания за невидимия свят... След дългото изгнание в хранилищата на библиотеките, помилвани най-сетне, тези текстове сега напомнят открит за светлината кладенец. Щастлив е Читателят, който за първи път се навежда да пие от извора и да познае лицето си в тази дълбока вода.

Ще откриете антологията в Електронния каталог на изданията на НБУ.

Събитието ще се проведе в Zoom, Meeting ID: 898 5878 7876, Passcode: 673377.

 

Автор: Център за книгата
11.12.2020 г. 14:48
Посетено: 252
Етикети: проф. д-р Пламен Бочков, Борис Христов, дискусия, Център за книгата, НБУ, проф. д-р Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев, проф. Владимир Пенчев, Сборник за народни умотворения
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/32092-sakrovishtnitsata-na-balgarskata-nauka