Срещи

„How To Forget Your Past Fast“ в КО-ОП този уикенд

Колажи от снимки на поп-фолк звезди и паметници от времето на комунизма ще завладеят пространството от 23 до 25 октомври

„How To Forget Your Past Fast“ в КО-ОП този уикенд

 

◊ ПОКАНА

Този уикенд пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП и платформата за фотокниги ПУК! Ви канят на поп-ъп изложба и представяне на книгата на Атанасов "How To Forget Your Past Fast". Тя събира колажи от снимки на поп-фолк звезди и паметници от времето на комунизма, с които авторът прави коментар на безкрайния преход, разиграващ се в декора на останките от тоталитарното минало.

Официалното откриване на събитието ще се състои на 23 октомври, петък, от 18.00 до 21.00 часа, а изложбата с оригинални колажи от книгата може да се види в КО-ОП (бул. „Янко Сакъзов“ 17) до 25 октомври, неделя.

В рамките на събитието са планирани дискусия и уъркшоп.

На 24 октомври, събота, от 16:00 часа журналистката Ирина Недева ще разговаря с културния антрополог Петя Груева, архитекта Анета Василева и Атанасов за поп-фолка, прехода и отраженията им днес.

В неделя, 25 октомври всички желаещи може да се включат в уъркшоп с Атанасов и Красимира Буцева, в който ще се разглежда колективната памет, свързана с прехода и поп-фолк културата.

Книгата "How To Forget Your Past Fast" е създадена като част от проекта на Никола Михов "ReForget Your Past", в който над 30 български и чуждестранни артисти преработват екземпляри от фотокнигата му “Forget Your Past - Монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012). В своя вариант Атанасов заменя главите на опълченците от паметника в Стара Загора с Милко Калайджиев, Кондьо и Сашо Роман; паметника на Бузлуджа е превърнат в дискотека, където Маргините и Васил Илиев танцуват редом с Тодор Живков, а бял Мерцедес преследва Нелина в пирамидата на Гургулят.

„Роден съм малко след падането на комунизма, във времето на така наречения преход. Интерпретацията на книгата “Forget Your Past” визуализира появата на поп-фолка - музика, която също като паметниците, рефлектира манталитета и културата на времето, в което е създадена. Тъжен, абсурден и смешен, проектът е личен коментар върху очевидното и натрапчивото в културния пейзаж на България“, споделя авторът.

"How To Forget Your Past Fast" е издадена от автора в лимитирано, ръчно изработено издание с тираж от 120 броя, с текст от Петя Груева. Книгата ще може да бъде закупена и в трите дни на изложбата.

Атанасов е роден през 1991 г. в София. Учи Печатна графика в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 2014 г. завършва Филмовата академия в Прага (FAMU), специалност Фотография. През същата година под формата на печатно издание излиза и първият му проект - "Pray For Rain", издаден в сътрудничество с AkinaBooks, Лондон. Работи в областта на фотографията, рисунката и фотокнигата. През последните години участва и развива различни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология.

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона и Триша Зиф.

За повече информация следете събитието във Facebook ТУК, а за уъркшопа ТУК.

 

***

Предвид ситуацията с Covid-19 в рамките на изложбата ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност. В галерията ще се допуска едновременно само определен брой хора, като броят им ще бъде съобразен с размерите на пространството и препоръките за спазване на социална дистанция.

 

Автор:
Наталия Мецова
Публикация:
22.10.2020 г. 15:23
Етикети:
Красимира БуцеваАнета Василевауъркшопдискусияпредставяне на книгапоп-ъп изложбаКО-ОП
Петя Груева
"How To Forget Your Past Fast"
Атанасов
платформа за фотокниги ПУК!
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31883-how-to-forget-your-past-fast-v-ko-op-tozi-uikend