Срещи

Роси Рос и Адам Фекете - за приятелите на УКИ

26 октомври, 18 часа, Унгарски културен институт

Роси Рос и Адам Фекете - за приятелите на УКИ

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 октомври от 18 часа в Унгарския културен институт ще бъде представена стихосбирката "Любов" на Роси Рос, ще бъдат показани оригиналните графики към книгата на Адам Фекете и ще бъде прожектиран филмът "Вдъхновение" за младия художник.

"Любов" е втората стихосбирка на Роси Рос. В книгата, илюстрирана с 22 графики, които са специално нарисувани от нейния син Адам Фекете, всичко е любов. На корицата са две негови картини. В осемдесетте страници читателят може да прочете 62 стихотворения за любовта във всичките измерения на тази дума. В някои от стиховете си тя разказва истински преживени истории. Първата й стихосбирка е издадена през 2005 година, а след това излиза и допълнено издание. Любовта й към поезията е още от малка - нейната майка има дарбата да говори в рима. “Пишех още като малка, но не смеех да покажа стиховете си”, споделя певицата. Днес поставят Роси сред певците с китара, но много от бардовете пеят чужди стихове, докато тя изпълнява само свои стихове и по своя музика. 

Адам Фекете е роден през 1999 г. в София. Живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Рисува с акрил, туш и перо, керамика, колажи, стъкло, батик с горещ восък, маслен пастел, молив, текстилни бои. В Белгия се увлича и по рисуването на малки фигури – войници, офицери, коне, сгради, прави макети. Някои от картините му са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, България. Притежава грамоти, поздравителни писма, както и книга с отзиви от първите му изложби. Има шестнайсет самостоятелни изложби.

 

Автор:
Роси Рос
Публикация:
22.10.2020 г. 11:00
Посетено:
1259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31852-rosi-ros-i-adam-fekete-za-priyatelite-na-uki