Срещи

"Вечерна дъга" на Георги Константинов

Поетична вечер в Плевен

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство " Захари Стоянов" представи “Вечерна дъга” - новата стихосбирка на Георги Константинов.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата започва със стихотворения от дебюта на поета “Една усмивка ми е столица”, издадена през 1967 г., и стига до една от последните му поетични книги “Човекът е въпрос”.

Авторът: "...вечер преди залез, човек сяда сам със себе си и потъва в размисъл за изминалия ден, за изминалия живот, за това кой е той и къде се намира в този живот, за загубените приятелства и спечелените нови – всичко това е вечерната дъга".


◊ ПОВЕЧЕ

За достойнствата на “Вечерна дъга” говори издателят на книгата Иван Гранитски. По думите на литературния критик тя резюмира всички поетични търсения на поета в рамките на настоящия век. Оттук и подзаглавието на стихосбирката – стихове, писани в 21. век. Гранитски открои класическата линия в творчеството на Константинов и продължението на идейните виждания на поетите от 40-те и 60–те години. Критикът посочи и друга черта на поезията на Константинов – “вглеждането във величавия образ на родината”, посочвайки, че поетът майсторски пише патриотични творби, които не стоят изкуствено, помпозно и лицемерно в днешни дни. Не на последно място той обърна и голямо внимание върху любовната и сатиричната лирика на Константинов.

“Вечерна дъга” е събирателна творба на търсенията на автора, отразяваща промените в душата на българина, настъпили след 1989 г. "Спокойно бъдещото младо поколение може да прочете тази стихосбирка и да разбере какво е мислил и как се е чувствал българинът в края на 20-и и началото на 21-и век", каза Гранитски.

Според издателя социално отговорно на предизвикателствата на епохата са реагирали единствено поетите и все още се търси онзи талант, който ще опише изминалото време в прозаична творба.
Автор:
Драгомир Ценов
Публикация:
07.12.2006 г. 21:27
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3174-vecherna-daga-na-georgi-konstantinov