Срещи

Националният литературен музей отбелязва Европейските дни на наследството – София 2020

Откриване на Литературен център „Да бъде ден“ към Къща музей „Христо Смирненски“

Националният литературен музей отбелязва Европейските дни на наследството – София 2020

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 и 20 септември под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“ ще се проведат Европейските дни на наследството – София 2020. Те се организират от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община.

В тази връзка Националният литературен музей открива ново културно средище – Литературен център „Да бъде ден“ към Къща музей „Христо Смирненски“ в столицата. Това ще се случи в навечерието на 17 септември – денят, в който точно преди 122 години, през 1898 г., в град Кукуш (Османска империя, дн. Килкис, Гърция) се ражда „слънчевото дете на българската поезия“ Христо Смирненски.

„Да бъде ден!“ (1922) е емблематичната стихосбирка на Смирненски, която за една година претърпява две издания. Неин „кръстник“ е начеващият литературен критик Георги Цанев. След като прочита новото стихотворение „Да бъде ден“, което поетът му дава за мнение, той е категоричен, че това трябва да бъде и заглавието на бъдещата книга:

За въздух жадни са гърдите,
очите молят светлина,
един копнеж, мечта една
гори и се топи в душите
и през сълзи и кървав гнет,
през ужаса на мрак студен
разбунен вик гърми навред:
„Да бъде ден! Да бъде ден!“

Предвижда се Литературният център да обхване всички сфери на изкуството и културата, като обединителният акцент на всяка проява ще бъде личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Дали ще бъде музикално-поетичен рецитал, отбелязване на юбилейна годишнина на творци на културата, театрални срещи, кафе театър, представяне на нова книга, изложба, творческо ателие, среща с ученици, открит урок или гостуване на библиотеки, читалища, училища, клубове и други обединения, носещи името на гениалния юноша, задължително при всички прояви ще е в началото да звучи неговото слово. Гостът ще рецитира любимата си творба от Христо Смирненски.

Литературният център „Да бъде ден“ ще бъде открит от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов. Актрисата Богдана Вульпе, дългогодишен сътрудник на къщата музей с рецитали по стихове на Христо Смирненски, ще изпълни знакови негови творби.

Първият гост на Литературен център „Да бъде ден“ е Надежда Захариева. Срещата с нея е под наслов „Душа на длан“. Поетесата ще направи рецитал по едноименната си книга, излязла в края на миналата година по повод нейна кръгла годишнина.

Във вечерта със свои изпълнения ще се включи и флейтистката Майя Сергиева-Богданова.

Водеща е Елена Алекова, главен уредник на къщата музей „Христо Смирненски“.

Проявата ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки. Носете си маски или други защитни средства.

Заповядайте на 16 септември 2020 г. в двора на музея на ул. „Овче поле“ № 116. Начало 18:00 часа.

* * *

(КАК СЕ СТИГА ДО НАС: с метро – метростанция „Опълченска“; тролеи 1 и 5, автобуси 60 и 74 – сп. „Улица „Пиротска“, трамвай 22 – спирка „Улица „Одрин“, и др. Улица „Овче поле“ е пресечка на ул. „Пиротска“ в посока кв. „Люлин“.)

 

Автор: НЛМ
10.09.2020 г. 15:22
Посетено: 529
Етикети: Елена Алекова, срещи, Надежда Захариева, Национален литературен музей, Къща музей „Христо Смирненски, Европейски дни на наследството – София 2020, ново културно средище, Литературен център „Да бъде ден
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31651-natsionalniyat-literaturen-muzey-otbelyazva-evropeyskite-dni-na-nasledstvoto-sofiya-2020