Срещи

Неочаквани Литературни маршрути през септември

Калоян Праматаров ще повтори „По стъпките на Синьото момче“, а Зорница Христова е подготвила напълно нов Детски маршрут

Неочаквани Литературни маршрути през септември

 

◊ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ - СЕПТЕМВРИ 2020

• Детски литературен маршрут
Водещ: Зорница Христова

12 септември | 15:00 ч. |  Народен театър „Иван Вазов“

С новия тур на Зорница Христова започва септемврийската програма на Литературните маршрути. Той ще се проведе на 12 септември от 15:00 ч. и началото му ще бъде на фонтана на Народния театър „Иван Вазов“. Значителна част от Детския литературен маршрут ще бъде посветена на българския куклен театър. Зорница Христова обещава и отговори на въпросите Кой е победил – марионетките или петрушките (куклите за ръка)?; Кои български куклени пиеси са обиколили света? и Как можеш да си направиш сам кукла за куклен театър?

Зорница е преводачка, писателка на детски книги и съосновател на издателство „Точица“.

 

• Софийски страници: алхимия на ранения град
Водещ: Лора Шумкова

16 септември | 18:30 ч. | Народен театър „Иван Вазов“

Във второто издание на Литературните маршрути Лора Шумкова – литературен теоретик и историк, критик и редактор, продължава своята поредица Софийски страници. През 2020 Лора я обновява и превръща „Алхимията на ранения град“ в основна тема. На 23 септември от 18:30 ч. с начална точка Народен театър „Иван Вазов“, Лора Шумкова ще разкаже за живота на софиянци през първите години на Втората световна война; за класическия български роман, който документира това противоречиво време; за възстановяването на опустошената столица. С помощта на мемоарни свидетелства и литературни фрагменти тя ще говори за един от най-трудните и най-премълчаваните периоди в новата история на София.

 

• По стъпките на Синьото момче
Водещ: Калоян Праматаров

23 септември | 18.30 ч. | площад „Лъвов мост“

Големият интерес към маршрута По стъпките на Синьото момче“, който беше предвидено да се проведе само един път, провокира екипа да организира още една среща, посветена на поета Александър Вутимски. Тя ще започне от площад „Лъвов мост“ на 23 септември от 18:30 ч.  Неин автор и водещ е поетът, преводач от френски и археолог Калоян Праматаров. Сред спирките на неговия разказ ще бъдат едни от най-старите хотели в града, домът на Вутимски на ул. „Раковски“ и Докторска градинка, където той е работил известно време като пазач. Калоян Праматаров ще ни преведе както през биографията на поета, така и през контекста на неговото творчество.

* * *

В началото на октомври предстои и последният Литературен маршрут за този сезон. Този път той ще бъде посветен на поета и драматург Николай Лилиев, а негов водещ и автор ще бъде писателят и драматург Георги Тенев. В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев – от Народния театър „Иван Вазов“ до улицата в кв. „Лозенец“, която днес носи неговото име.

________________

Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ са истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци.

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

Специално внимание е отделено на това да се преминава през места, които позволяват хората спокойно да спазват необходимата дистанция помежду си. Водещите говорят на микрофон, така че дистанцията няма да ощети преживяването.    

________________

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ за 2020 г.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
09.09.2020 г. 16:09
Посетено:
836
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31641-neochakvani-literaturni-marshruti-prez-septemvri