Срещи

Fluca: Австрийски културен павилион открива своята сцена за сезон 2020

Лъскавата мобилна кутия за изкуство и култура в сърцето на Пловдив стартира своята програма на 21 юни

Fluca: Австрийски културен павилион открива своята сцена за сезон 2020

Снимка: Лина Кривошиева

 

◊ СЪБИТИЕТО

Fluca: Австрийски културен павилион открива своята сцена за сезон 2020

Лъскавата мобилна кутия за изкуство и култура в сърцето на Пловдив стартира своята програма на 21 юни. За своето предварително откриване Fluca ще представи специален визуален проект на пловдивските артисти – Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов. По време на официалното откриване на 29 юни публиката ще разгледа утопичната ваканция през погледа на австрийския автор Флориан Ланг и неговата изложба.

В края на месец юни Fluca - Австрийски културен павилион, заема своето традиционно място на ул. "Отец Паисий" 38 в гр. Пловдив в готовност да открие сезон 2020, който макар и съкратен поради пандемията, планира да реализира част от предвидената си програма до октомври месец 2020. Куратор на програмата на павилиона за тази година е галерия Sariev.

За своето предварително откриване на 21 юни сцената на Fluca ще представи специален визуален проект на пловдивските артисти – Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов, които ще трансформират облика назнаковите градски мебели "Енци". В навечерието на откриването авторите ще превърнат прочутите „Енцита" от музейния квартал във Виена в съвременна артистична инсталация, на която публиката ще се наслаждава по време на целия сезон на Fluca.Проектът ще размие границите между илюстрация, стрийт арт и съвременно изкуство, за да ни попита "Какви са нашите планове за лято 2020".

Събитието ще започне още в ранния следобед на 21 юни от 14:00 часа с музикална селекция от независимото радио на Пловдив XRaydio по повод неговия 9-ти рожден ден. Музикалната селекция е поверена на DJs: Joobba, TapWater, Капитан Колизия. 
 
На 29 юни ще бъде официалното откриване на Fluca с изложбата на австрийския автор Флориан Ланг, който ще продължи темата за утопичната ваканция. Изложбата е продължение на серията „Инкубатор", която чрез привидно красиви пейзажи и лайфстайл сцени, изследва мотива за илюзиите които създаваме сред нас самите.

През август сцената на Fluca ще представи Татяна Данеберг в сътрудничество с галерия LambdaLambdaLambda, Прищина. Изложбата на младата австрийска авторка ще подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва, повдигайки завесата между нашия въображаем свят и заобикалящата ни реалност.

Програмата ще през септември и октомври ще завърши с голяма изложба на млади автори от гр. Пловдив и България, която ще заеме пространството на Fluca, но ще се разгърне и в други градски пространства.

* * *
 
Fluca е открита сцена за изкуство и култура, разположена в средата на артистичен микро климат създаден в края на ул. "Отец Паисий" в гр. Пловдив, част от белия куб на галерия Sariev, мястото за срещи artnewscafé и офиса на Фондация "Отворени изкуства".

Австрийският културен павилион е дългосрочен проект-инициатива на Фондация "Отворени изкуства" (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия. През 2020 е част от културния календар на Община Пловдив
 
 *
Повече за Fluca: http://fluca.info/

 

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
20.06.2020 г. 18:41
Етикети:
Sariev ContemporaryизложбаВълко ЧобановМич БрезунекМартина Вачевавизуален проектоткриване
открита сцена за изкуство и култура
Флориан Ланг
сезон 2020
Fluca: Австрийски културен павилион
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31352-fluca-avstriyski-kulturen-pavilion-otkriva-svoyata-stsena-za-sezon-2020