Срещи

Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи?

Интерактивна дискусия с участието на доц. Георги Лозанов, проф. Георги Каприев и Марин Бодаков, водещ Ива Дойчинова

Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи?

 

◊ СЪБИТИЕТО

Будното изкуство за трета поредна година ангажира млади и независими творци в инициативата #ГражданскиБудилник на Български център за нестопанско право (БЦНП). А тази година темата за гражданските свободи стана изключително чувствителна заради наложените мерки за борба с COVID-19.

Дали останахме будни за правата си по време на кризата и дали чрез тях именно успяхме да намерим решения са сред актуалните въпроси, чиито отговори ще се търсят по време на онлайн дебата: „Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи?“ на 3 юни от 15.00 часа във виртуалното пространство на Къщата на гражданските организации.

Събеседници в дискусията ще бъдат доц. Георги Лозанов, проф. Георги Каприев и Марин Бодаков. Срещата ще се модерира от журналиста Ива Дойчинова.

За участие в събитието е нужна предварителна регистрация. Във формуляра участниците могат да предварително да изпратят своите въпроси към дебатиращите.   

Онлайн срещата е част от специалната програма на тазгодишната Гражданска културна седмица 2020 и се организира съвместно от Български център за нестопанско право и Triple EYE project.

С дебата ще се отбележи началото на третото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство Граждански будилник. Дискусията ще провокира разговора, който ще бъде във фокуса на тазгодишното издание на конкурса, а именно - гражданските права и свободи по време на кризата. Чрез изкуството си творците ще могат да споделят своята форма на солидарност към случващото се и да покажат колкото е важно да имаме свободата, да можем да се сдружаваме и да казваме нещата, които мислим.

Конкурсът ще бъде отворен за кандидатстване от 1 юни до 1 юли 2020 в три категории – „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Авторитетно жури ще избере най-въздействащите творби. През есента на 2020 г. ще се състои награждаването на отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито.

Инициативите се реализират с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

В момента тече дарителската кампания за набиране на награди за талантливите артисти в конкурса. Със средствата ще бъдат наградени отличените на първо място артисти в трите категории. Всеки, който иска да подкрепи младите творци, може да направи това с дарителски SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BUDILNIK или онлайн на DMS платформата.

 

* * *

Заглавна илюстрация: MEDIA на Биляна Матеева, отличена на Първо място в категория „Илюстрация“ на конкурса Граждански будилник 2019. Интерференцията в творбата ѝ е метафора за цензурата и селективността на съвременните медии откъм информацията, която предават и начина, по който я предават. Така, както „старите телевизори губят връзка, прекъсват и изменят кадъра и звука“.  

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.06.2020 г. 12:31