Срещи

КО-ОП е домакин на третото издание на Култсалон в София

Творческа конференция “Култзин”. Темата за 2020 г. е „Промени“

КО-ОП е домакин на третото издание на Култсалон в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май 2020 г., събота, КО-ОП ще бъде домакин на тазгодишното издание на Култсалон (Cooltsalon), което за трета поредна година събира държави и градове в едновременна творческа конференция “Култзин” (“Cooltzine”). Темата за 2020 г. е „Промени“. Градовете тази година включват София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, а събитието ще се проведе изцяло онлайн, съобразено с мерките за безопасност, предприети около пандемията Covid-19.

В рамките на събитието ще бъде представено третото издание на съвместно сътворения едноименен зин. Асоциираното печатно издание е курирано от Култсалон с цел да се предостави достъпна платформа за изява на творчески настроени умове, независимо от тяхната кариера или образование; страниците се създават от творби, подадени чрез отворена покана за участие. Ко-автор на една от страниците тази година е и Максим Мокдад, архитект, графичен дизайнер и музикален мултиталант, познат на публиката както с плакатни илюстрации, така и с колаборацията му с Маргарит Алексиев (1000 Names), OOHS! След всяко „Култзин“ събитие, лимитиран тираж зинове остава наличен в партньорските точки до изчерпване на количеството.

“Присъствието” на еднодневното събитие става с предварителна регистрация и получен Webex линк за достъп: повече подробности тук. На 30 и 31 май посетителите в София ще могат да разгледат зина на място в КО-ОП, като посещенията ще бъдат съобразени с всички мерки за безопасност, а в залата ще се допускат не повече от 10 човека едновременно.

Програмата за деня може да бъде свалена от тук. Събитието се провежда на английски език. Благодарение на платформата Webex на Cisco, участниците във всяка дискусия ще бъдат свързани помежду си във видео връзка на живо с опцията за двупосочна комуникация, включително и за въпроси от публиката.

Панелът “Градски изследователи” предлага гледната точка на архитекти, специалисти планиране и градоустройство, изследователи, консултанти и активисти, чиято работа се стреми да подобри общото ни съжителство, с практически приложими методи. Панелът “Куратори” е гледната точка на тези, които инициират и продуцират културно-творчески събития, проекти и сътрудничества, и съдействат за развитието на нови възможности и връзки между отделни сектори, независимо или като част от културна/творческа организация. Часовете за “прожекции” предлагат преживяване на еднакво съдържание в реално време. Видео творбите ще бъдат излъчени в режим "лайв стрийм”, пресъздавайки усещането за кинопрожекция – без бутон пауза или повторно гледане – последвано от панела “Творчески практиканти”, с участието на авторите артисти.

Българските участници в дискусиите са: Христина Каменова, архитект (“Градски изследователи”), Христо Христозов, културен консултант и бизнес треньор (дискусия “Куратори”), Маргарита Кудрина и Георги Томов Георгиев като Art Related Foundation (дискусия “Куратори”), Васил Владимиров, оперативен мениджър и програматор изложби, КО-ОП (дискусия “Куратори”), Дария Чапанова, визуален артист (дискусия “Творчески практиканти”), с премиера на видео творбата „Неозаглавен процес“, изготвена специално в отговор на тазгодишната тема за промяна. Прожекциите също така включват “Скитащият” (Errance, 5 мин, Франция-Сърбия) на Клеман Бедел, френски артист до скоро живущ в Белград, и психогеографски филм-есе “Канал” (Canal, 11 мин, Великобритания, 2019; официална селекция Sheffield Doc/Fest 2019) на британския режисьор и композитор Крис Пенти. И двамата ще вземат участие в панел дискусията “Творчески практиканти” заедно с Дария.

Повече за Култсалон и проекта „Култзин“ може да откриете тук: https://cooltsalon.com/projects/

 

 

Автор:
Наталия Мецова
Публикация:
28.05.2020 г. 10:04
Етикети:
КО-ОП
“Cooltzine”
едновременна творческа конференция “Култзин”
Култсалон (Cooltsalon)
Посетено:
757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31244-ko-op-e-domakin-na-tretoto-izdanie-na-kultsalon-v-sofiya