Срещи

"Без маски" - разговор с проф. Пламен Джуров

Онлайн среща на 12 май 2020 от 17 часа

"Без маски" - разговор с проф. Пламен Джуров

 

◊ ПОКАНА

"Без маски" - разговор с проф. Пламен Джуров

Поредицата "Без маски" на Софийската филхармония ви среща с известни български музиканти, които ще отговарят на живо на Вашите въпроси във Фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic

Проф. Пламен Джуров е нашият следващ гост. Композитор, диригент, преподавател, маестро Джуров има задълбочена експертиза по отношение на културните процеси в България. Неговата творческа биография е дълбоко свързана с Камерен ансамбъл "Софийски солисти", чийто диригент е от 1988 г. Заедно с ансамбъла прави стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 400) е и поредицата първи изпълнения на творби от български и чужди автори, както и записи за звукозаписни компании като Denon, Victor, ABC, Records, с които издава интегралите на клавирните концерти на Й. С. Бах и интегрална панорама на литературата за китара и оркестър. На него се дължи и серията от премиерни изпълнения на чужди и български композитори и първи прояви с оркестър на млади български дарования. Дългогодишен двигател на Музикалния фестивал "Софийски музикални седмици". Композиторските му пристрастия са насочени предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения са изпълнявани и записвани в редица чужди страни: Соната за пиано (1975); Елегия за оркестър (1980); Токата за оркестър (1982); Фантазия за оркестър (1985); Четири балади, Каденца за саксофон и цигулка (1994), Саксофония (2012), Антихрист (2014).

Развива активна дейност в областта на музикалното изкуство и културното строителство. Често е търсен като експерт по проблемите на музикалната култура.

Носител е на редица награди за композиция и дирижиране, между които Кристална лира, Златно перо, награди на СБК, СМДБ, Столична община, вкл. и на званието Почетен гражданин на София.

Даваме Ви възможност да разговаряте лично с нашите артисти, да зададете въпросите, които никой не им е задавал, да научите какви са те извън концертния подиум, да сверите своите възгледи за музиката и живота с тях.

Въпросите можете да задавате предварително на страницата ни във Фейсбук, или по време на срещата.

Очакваме ви!

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
11.05.2020 г. 14:56
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31199-bez-maski-razgovor-s-prof-plamen-dzhurov