Срещи

Виртуална разходка из спомените с Дните на румънската литература

Преводачът Христо Боев представя избрани моменти от „Край границата“

Виртуална разходка из спомените с Дните на румънската литература

 

Традиционно през април в Добрич, Балчик, Шабла, а от тази година и в Русе, се организира Край границата: Дни на румънската литература. Събитието се осъществява със съдействието на Регионален исторически музей – Добрич, Библиотеката към НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ – Балчик, НЧ „Зора“ – 1894 – Шабла, издателство „Нордиан“ - Балчик и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Акцентът в програмата до този момент са преводите на Христо Боев от румънски на български през близките десетина години. Преводачът е представил на ценителите на добрата европейска литература близо двадесет романа, сред които: Дефект“ на Флорин Иримия, „Когато светът беше невинен” от Йоана Първулеску, „Една напразна смърт“ от Антон Холбан, „Произшествието“ от Михаил Себастиан, „Мошеник ЕООД“ от К. Г. Балан и др. Миналата година премиерата на романа „770“ от Богдан Боеру, добруджанецът от Констанца, както го нарекоха медиите, се превърна в общоградски празник на духа и добросъседството.

Преводачът Христо Боев е роден в Пловдив. Завършил е Английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор по сравнителна литература на Университета „Овидиус“ – Констанца. Хоноруван преподавател по английска литература в ШУ „Епископ К. Преславски“, преподавател по английски, френски и румънски. Носител на наградата „Ливиу Ребряну“ от Литературния музей в Бистрица-Нъсъуд. Собственик на издателство „Нордиан“.

„Представям ви тези магически моменти в тур на спомените, част от които са и в Румъния, с надеждата, че ще се случват и в бъдеще“ – обръща се Христо Боев към всички читатели на стойностната литература, към младите хора, които са го подкрепяли с прочита на романите и музиката на живо, към хората на духа, библиотекарите, музейните и читалищните служители, които направиха възможни Дните на румънската литература.

Видео: ТУК

 

Автор:
Дияна Боева
Публикация:
18.04.2020 г. 13:21
Етикети:
онлайнсрещироманипреводХристо Боев
Виртуална разходка
Дни на румънската литература
Край границата
Посетено:
949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/31138-virtualna-razhodka-iz-spomenite-s-dnite-na-rumanskata-literatura