Срещи

“Овергаз” и “Хеликон” представят новите писатели и художници на България

“Душата на един извор” в огледалото на “Хеликон”

“Овергаз” и “Хеликон” представят новите писатели и художници на България


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 28 ноември (вторник), от 18 часа в книжарница “Хеликон-Витоша”, бул. “Патриарх Евтимий” № 68, гр. София, ще бъдат представени млади автори, включени в сборниците с най-добри произведения от Националния конкурс “Душата на един извор”, който се провежда вече три поредни години в гр. Ямбол, организиран и подкрепен от “Овергаз”, Фондация “Млада България” и Община Ямбол.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

За три години в двата раздела на благородното състезание участваха над 1300 момичета и момчета от цялата страна. “Овергаз” и Фондация “Млада България” наградиха победителите с едногодишни стипендии в средни и висши учебни заведения по изкуствата и с хуманитарен профил.

Водени от философията на българския първоучител Константин-Кирил, че “безкнижната душа мъртва се явява у хората”, всяка година, организаторите издават сборник с най-добрите художествени и литературни творби, с помощта на Издателска къща “Светлина”, гр. Ямбол, под редакцията на Любомир Котев – писател и главен редактор на вестник “Делник”.

Книгите са огледало на нашето младо поколение, на което “Овергаз” дава кураж днес и тук, по пътя на тяхното развитие като достойни българи и творци.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ В СРЕЩАТА

С любезното съдействие на “Хеликон” имаме удоволствието да ви поканим на среща с изявени имена в конкурса “Душата на един извор” през 2004, 2005 и 2006 г., най-известните сред които са:

· Екатерина Карабашева - отличена в Националния ежегоден конкурс за дебютна литература “Южна пролет” (2005), член на Английското поетическо общество от 5 октомври 2006 г.

· Момчил Цонев - отличен в националните конкурси “Веселин Ханчев” (2004, 2005), “Шумен 2006”, “Христо Фотев” (2006).

· Александър Шпатов - лауреат на Националната награда “Южна пролет” за белетристичен дебют (2006).

· Георги Савчев – отличен в националните конкурси “Веселин Ханчев” (2004), “Рашко Сугарев” (2006) и “Южна пролет” - Хасково 2006, носител на новоучредената стипендия на името на Надежда Дженева, за студентски постижения в радиожурналистиката.

На срещата ще присъстват проф. Иван Газдов, д-р ф.н. Иван Гранитски, писателите Христо Карастоянов, Любомир Котев, поетът Тенко Тенев, на които дължим професионалния подбор на произведенията в конкурса и книгите.

С представянето на сборника се надяваме повече почитатели на словесното и изобразителното изкуство да се запознаят с авторите, с техните картини, разкази, есета и приказки, вдъхновени от “Душата на един извор”!

Очакваме ви! Заповядайте!
Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
28.11.2006 г. 12:02
Посетено:
1151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/3107-overgaz-i-helikon-predstavyat-novite-pisateli-i-hudozhnitsi-na-balgariya