Срещи

Силвия Борисова – преводач на януари в Столична библиотека

Силвия Борисова гостува на 27 януари от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката

Силвия Борисова – преводач на януари в Столична библиотека

Снимка: Пламена Баженова

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 януари 2020 г. (понеделник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков” № 4) гост в поредицата „Преводач на месеца“ ще бъде Силвия Борисова - българският глас на нобеловата лауреатка за 2018 г. Олга Токарчук.

Полонистката Силвия Борисова, която има над 40 преведени книги зад гърба си като сред превежданите от нея автори са още Болеслав Прус, Ярослав Ивашкевич, Славомир Мрожек, Адам Загаевски, Юзеф Тишнер, Чеслав Милош, Анджей Вайда, Йежи Пилх, Павел Хюле и др., бе удостоена през декември 2019 г. с държавната награда на Полша “Златен кръст”. 

Водещ на събитието ще бъде Силвия Чолева, основен представящ – Марин Бодаков, а Симеон Германов (китара) ще разнообразява словото с музика.

Силвия Борисова  е родена през 1950 г. Завършила е филология с руски и полски езици. Работила е в Съюза на българските писатели, вестник „Литературен форум”, списание „Демократически преглед”, била е първи секретар на посолството на Република България във Варшава, кореспондент на btv във Варшава, кореспондент на престижния полски вестник „Газета Виборча” за България. Дебютира през 1978 г. със сборника есета от Ярослав Ивашкевич „Хора, изкуство, книги”.

Носител на награди на Съюза на преводачите в България, сред които за изключителни постижения в превода (2016), и на полски награди и медали за изключителни постижения в превода на полска литература на български език (2007). Носител на държавната награда на Република Полша "Златен кръст за заслуги" (2019). Член на Съюза на преводачите в България и на Съюза на българските журналисти. 

 

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
27.01.2020 г. 13:23
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30817-silviya-borisova-prevodach-na-yanuari-v-stolichna-biblioteka