Срещи

Проф. Бернар Окутюрие в България

Професорът ще представи лично чрез отворен 8-часов семинар първата си книга на български език „Действаме, играем, мислим”

Проф. Бернар Окутюрие в България

 

◊ СЪБИТИЕТО

Проф. Бернар Окутюрие в България

Един от най-значимите световни теоретици и практици на двигателните методи за подкрепа на детското развитие професор Бернар Окутюрие (роден през 1934 г. в Тур, Франция) пристига в България, за да представи лично чрез отворен 8-часов семинар първата си книга на български език „Действаме, играем, мислим”.

Основни теми на семинара:

„Психологическо развитие на детето чрез телесно изразяване” или „Телесният път на психологическото развитие на детето”

„Възпитателната и терапевтична психомоторна практика и спонтанната игра“


Професор Окутюрие е своеобразна звезда на психомоторната европейска сцена и е популярен по света с теорията и практиката си повече от 40-години. Той развива свой интердисциплинарен метод, наречен „Психомоторна практика Окутюрие”, който се опитва да обясни телесните корени на психологическото раждане и интелигентността. Авторът предлага методология на преподаване, която поставя тялото, играта, действието и удоволствието в центъра на вниманието. Концепцията му за психосоматично изразяване обяснява също, че децата изразяват физически чрез тялото своите афективно-емоционални черти и когнитивни преживявания и това е поле за сериозна подкрепа и работа при евентуални дефицити. Сред неговите фундаментални виждания са, че сензомоторното удоволствие, движението и играта допринасят за добиване на увереност по отношение на безпокойствата и дискомфорта на детето, успокояват вътрешните страхове, подобряват развитието на символичната функция, благоприятстват развитието на умствената репрезентация и помагат за по-добро разбиране на емоциите.

В Европа името на Окутюрие е поне толкова добре познато, колкото това на педагога Мария Монтесори. На 84-годишна възраст той все още работи, преподава и пише активно. Книгите му „Брюно и психомоториката“, „Психомоторната практика. Възстановяване и терапия“, „Методът Окутюрие”, „Действаме, играем, мислим” го превръщат в значимо име в областта на педагогиката, психомоториката, детското развитие, действените терапевтични методи и др.

Психомоториката е теория и практика с над 100-годишна история, която е част от задължителната учебна програма като възпитателна дисциплина в голяма част от детските градини и началните училища в Европа. В България методът се практикува от 25 години главно при работа с деца с увреждания в домовете за медико-социални грижи, а в последните години и във все повече държавни детски градини и частни центрове. Расте интересът на различни специалисти – педагози, психолози, психотерапевти, ерготерапевти и логопедии към прилагането му в работата с деца поради голямото значение, което отдава на тялото, движението и смисъла на детската игра.

Публичният семинар на проф. Окутюрие е рядък шанс не само за специалисти, работещи с деца, но и за по-широк кръг аудитория, която може да разшири разбирането си за детската психика и изразяването на детето чрез начините, по които то се движи и играе спонтанно, както и за ролята на възрастните и другите деца в тези процеси.

„Развитието на детето е еволюционен континуум, който винаги се отнася до преживяванията на релационни неща от миналото. Опитахме се да подчертаем постоянната диалектика между миналото и присъствието в света тук и сега, между несигурността и търсенето на сигурност, диалектика, която отваря път към определен психологически баланс, където тялото има своето място.“ - проф. Бернар Окутюрие

* * *

Местата за събитието са изчерпани, но лекцията ще бъде излъчена онлайн. Стриймингът е тук: http://live.institutfrancais.bg/

Заповядайте пред мониторите на 18 януари, събота, в 10 часа!

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
15.01.2020 г. 14:42
Етикети:
лекциясеминарпредставяне на книгаИзд. Колибри
детско развитие
психомоторика
Психомоторна практика Окутюрие
„Действаме играем мислим”
професор Бернар Окутюрие
Посетено:
863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30759-prof-bernar-okutyurie-v-balgariya