Срещи

Силвия Чолева - поет и разказвач на месец декември в Столична библиотека

4 декември, 18:30 часа, Литературен клуб на Столична библиотека

Силвия Чолева - поет и разказвач на месец декември в Столична библиотека

Фотография: Свобода Цекова

 

◊ ПОКАНА

Силвия Чолева - поет и разказвач на месец декември в Столична библиотека

Една от най-разностранните личности в съвременния литературен пейзаж у нас, член на Обществения съвет на Столична библиотека, ще гостува в Литературния клуб на 4 декември 2019 г. (сряда) от 18:30 ч.

Силвия Чолева ще бъде представена от своя колега поет и журналист Марин Бодаков, ще чете и ще отговаря на въпросите на Николай Бойков, както и на тези на своите читатели и почитатели.

Заповядайте!

 

Силвия Чолева (1959, София) е поет, писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза в самиздатското списание „Мост“. Има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“, „Вход“, „Внимателно“, „Картички“ и „Писма“, „От небето до земята“, две книги с фрагменти – „Зими и лета“ и „Отиване Връщане“. Издала е романа „Зелено и златно“ (2010) и сборника с разкази „Гошко“ (2013). Автор е на три пиеси – „Ела, легни върху мен“, „Името, твоето име“ и „Авариен изход“. Две от тях имат реализация като радиопиеси, а „Ела, легни върху мен“ и на сцена. Съсценарист заедно със Светла Цоцоркова на късометражния филм „Майка ми“ с режисьор Светла Цоцоркова. Поезията й е превеждана на различни езици, участвала е във фестивали на поезията.

Носител на Националната награда за поезия „Иван Николов“, наградата „Хр. Г. Данов“ – за представяне на българската литература, Почетен знак „Златен век“, печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др.

Работи в БНР, програма „Христо Ботев“, където води предаване за култура. Води и рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ.

Била е съредактор на списанието за българска литература „Сезон“ заедно с Иван Теофилов и гл. редактор на „алтера“ – списание за пол, език и култура, редактор в „Литературен вестник“. Водила е рубрика „Коктейл Молотов“ във в. „Стършел“ и рубрики за книги в различни издания като „Егоист“, High Flight, „Една седмица в София“ и други. Преподавала е в СУ „Св. Климент Охридски“ и в НБУ.

През 2012 г. основава заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски Издателство за поезия ДА.

 

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
03.12.2019 г. 11:36
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30568-silviya-choleva-poet-i-razkazvach-na-mesets-dekemvri-v-stolichna-biblioteka