Срещи

Александър Шурбанов представя книгата си „Дендрариум" в Благоевград

26 ноември, 19:30 ч., Библиотека „Паница“ - Американски университет

Александър Шурбанов представя книгата си „Дендрариум" в Благоевград

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 ноември 2019 г. (вторник) от 19:30 ч. в Благоевград, в Библиотека „Паница“ в Университетски комплекс „Скаптопара“ на Американския университет в България поетът Александър Шурбанов ще чете свои стихотворения на български и английски език от книгата си „Дендрариум“, издадена от „Скалино“ през декември 2017 г. на български език и този ноември на английски език.

Рециталът е част от серията срещи „Български поети и писатели“, които представят свои произведения пред студентите на Американския университет в България в програмата на университета „Изтъкнати лектори“.

 

За българския поет Иван Теофилов „Дендрариум“ представлява „съкровен поетически свят, изпълнен с една ту афектирана към бедствията, ту почтително смирена към тържествата на природата цивилизована душевност, ... книга, пронизана от мъдрост и щедрост на духа.“

Като цитира максимата на Джон Кийтс, че „ако поезията не се ражда така естествено, както листата на дървото, по-добре да не се ражда въобще“, английският поет Питър Робинсън казва за „Дендрариум“: „Листната естественост на тези стихотворения се извисява във въздуха и зарейва читателя сред сбраните в тях трепкащи във вятъра и озарени от слънцето върхари.“

 

Александър Шурбанов (София, 1941) е автор на дванадесет книги с поезия, на много есеистични творби, както и на голям брой литературоведски изследвания, публикувани в България и чужбина. Превел е на български „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър, Шекспировите големи трагедии, „Изгубеният Рай“ и „Самсон агонистът“ на Джон Милтън, стихотворенията на Дилън Томас и др. Повече от четири десетилетия той е преподавал английска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Автор:
Издателство „Скалино“
Публикация:
25.11.2019 г. 12:54
Посетено:
1171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30535-aleksandar-shurbanov-predstavya-knigata-si-dendrarium-v-blagoevgrad