Срещи

В къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ ще отбележим за трети път Дядовден

Литературно-музикална вечер в памет на Дядо Петко Р. Славейков

В къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ ще отбележим за трети път Дядовден

 

◊ ПОКАНА

На 19 ноември (вторник) от 18:00 ч., в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ Националният литературен музей, в. „Български лекар“ и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират в памет на Дядо Петко Р. Славейков отбелязване на Дядовден. Вече трета по ред година гостолюбивата къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ на ул. „Г. С. Раковски“ 138 в столицата посреща любители на българската традиция и изящна словесност, за да се потопят в творческия свят на класиците и съвременни наши поети.

Решението за отбелязване на Дядовден на 17 ноември бе взето през 2017 г., когато се навършиха 190 години от рождението на Петко Р. Славейков (роден е на 17 ноември 1827 г. в Търново). Инициатор бе неуморимият общественик, белетрист и журналист д-р Тотко Найденов, който и тази година ще сподели защо и как е решил да се отбелязва такъв ден и как това постепенно се превръща през годините в традиция.

В литературно-музикалната вечер под надслов „Хубава си, татковино, име сладко, земя рай“ ще вземат участие поетите Атанас Капралов, директор на НЛМ, който ще открие вечерта, Георги Константинов, Надежда Захариева, Иван Есенски, Димитър Христов, Анжела Димчева, Сергей Комитски, Калоян Христов и др. Малката Йоана, ученичка на странджанската народна певица Калинка Згурова от Певческа школа „Стефан Кънев – Калинка Згурова“, ще ни припомни с няколко свои изпълнения една от големите страсти на Дядо Славейков – любовта към българското народно творчество. Водеща ще бъде Елена Алекова.

 

Автор: Национален литературен музей
16.11.2019 г. 13:11
Посетено: 837
Етикети: литературно-музикална вечер, Национален литературен музей, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“, Дядовден, Петко Р. Славейков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30481-v-kashta-muzey-petko-i-pencho-slaveykovi-shte-otbelezhim-za-treti-pat-dyadovden