Срещи

Клуб „При Чарли” с покана към своите приятели

Започва новият сезон

Клуб „При Чарли” с покана към своите приятели

 

◊ ПОКАНАТА

Каним приятелите на Дома на хумора и сатирата и на Клуб „При Чарли”на прожекция на кинокомедията „И няма да се смее никой“ по разказ на Милан Кундера.

На 14 ноември от 16 часа в Залата на жирафите ще имаме поредна среща със знакова творба на френския писател от чешки произход (така е представян навсякъде). Тя е писана преди да напусне Чехословакия. „И няма да се смее никой“ е игрален филм от 1965 г. и е по едноименния разказ от сборника му „Смешни любови”. Ще видим как една уж невинна лъжа поражда нови, неочаквани и съдбоносни последици – така търкулнем ли снежна топка, тя се превръща с огромно кълбо, което помита по пътя си всичко. Разбира се, всичко това е представено със средствата на комедията. Режисьорът Хинек Бочан, сценаристите Хинек Бочан и Павел Юрачек и актьорите Ян Качер, Щепанка Ржехакова и други не просто забавляват, а ни въвличат в моралните дилеми на героите си – младия университетски преподавател и изкуствовед Клима, неговата очарователна приятелка Клара, досадника Затурецкий...

Прожекцията е отворена за всички желаещи. Притежателите на членски карти ПРИЯТЕЛИ НА ХУМОРА ще могат да си подновят абонамента за още една година. Добре дошли са и всички нови приятели!

 

◊ ЗА КЛУБ "ПРИ ЧАРЛИ"

Има такъв клуб. Нашият – учреден под покрива на Веселата къща преди година, е особен. Събира хора на зряла възраст, които не просто имат повече свободно време, а обичат хумора и неговите проявления. Притежават специална – сребърна – карта, както имат карти и другите ПРИЯТЕЛИ НА ХУМОРА (тоест на Дома на хумора). Притежателите на картите могат целогодишно да посещават Дома и организираните събития безплатно или с отстъпка, когато входът е с билети.

През първата година програмата на Клуб "При Чарли” бе лежерна: посветихме времето си на изкуството на кинокомедията. Започнахме с любими български ленти, игрални и анимационни, не пропуснахме руската комедия (от времето на СССР). Подобаващо отбелязахме 130 години от рождението на сър Чарлз Спенсър Чаплин с целодневна програма от негови творби. Заради големия интерес към творчеството на гениалния комик и програмата на лятното кино в Парка на хумора тази година предложи няколкочасов маратон с негови комедии. Бе почетен и юбилеят на големия европейски писател Милан Кундера, който на 1 април навърши 90 години (а Домът на хумора и сатирата на този ден стана на 47). Габровци видяха три  комедии на Кундера, снимани във времето преди драматичните Пражки събития от 1968 г. Прожекциите бяха с любезното партньорство на Чешкия културен център.

 

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
13.11.2019 г. 14:31
Етикети:
Милан КундерапрожекцияГаброво
„И няма да се смее никой“
кинокомедия
Дом на хумора и сатирата"
Клуб „При Чарли”
Посетено:
1252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30451-klub-pri-charli-s-pokana-kam-svoite-priyateli