Срещи

Поетична вечер "Розата - ритъм и поезия"

26 септември, 17.30 ч., Читалище "Алеко Константинов-1954" - Пловдив

Поетична вечер "Розата - ритъм и поезия"

 

◊ ПОКАНА

Поетична вечер "Розата - ритъм и поезия" е заключителното събитие по проекта „Литературен Ренесанс в Пловдив” на Сдружение „Писалка и перо”, част от Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 в партньорство с НЧ „Алеко Константинов-1954” и Народна библиотека „Иван Вазов”.

Заповядайте на 26 септември от 17.30 ч. в читалище "Алеко Константинов-1954", гр. Пловдив , бул. "Шести септември", 160.

В програмата на вечерта е включено откриване на изложба на италианските художници: Лаура Лучибело, президент на Асоциация „АПАЙ“, Рим, Италия, Мариса Белини, Росица Бакалова, Клара Кали, Ана-Лиза Санела, Даниела Клео, Патрисия Даре, Емануела де Риензо, Винченцо Илиано, Марко Ричи, Стефания Спера, Паула Вентура и др. Ще прозвучат стиховете на Даринка Лакова-Дария, Франсоаз Веддиген, Изабела Абати, Лили Феличи, Роберта Кеволи, Марко Перна, Куидо Мария Урсиоли и др.

Асоциация „Апай“ е организатор на биеналета в град Витербо от 2010 г. През последните години достига до 130 участници. Асоциацията участва в много престижни международни изложби в Париж, Оксфорд, Монте Карло, Венеция, Падуа, Будапеща. Лаура Лучибело  е художник и поет. Има самостоятелни изложби в Париж, Монте Карло, Оксфорд. Тя е дългогодишен организатор на биеналето в гр. Витербо. Издава книгата „LE FIL ROUGE”.

В събитието участва и Даринка Лакова-Дария - поет, автор на стихосбирките: „Чакай ме живот“, „Носталгия“ и „Нежен глас“. Носител е на многобройни награди и грамоти за изграждане на културен мост между България и Италия. Удостоена е с престижната награда и медал „Леонардо да Винчи“.

Събитието е част от поредицата проведени срещи по проекта с творци, художници и преводачи през периода 2017-2019 година в Народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив и НЧ „Алеко Константинов”. Те оказаха влияние за засилване още повече интереса на гражданите към изкуството и литературата и постигане на основната цел – осъществяване на нов литературен Ренесанс за Пловдив и културен диалог, обмен и укрепване на сътрудничеството между България и Италия.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.09.2019 г. 11:15
Етикети:
ИталияизложбаПловдив - Европейска столица на културата 2019Пловдив
Асоциация „Апай“
Сдружение „Писалка и перо”
„Литературен Ренесанс в Пловдив”
Поетична вечер "Розата - ритъм и поезия"
Посетено:
1353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/30194-poetichna-vecher-rozata-ritam-i-poeziya