Срещи

Оле Фрам и Стефан А. Щерев за радиобалета и Бузлуджа. Възстановка, отработване, отчуждение. Радиобалетът като перформативна памет

Част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

Оле Фрам и Стефан А. Щерев за радиобалета и Бузлуджа. Възстановка, отработване, отчуждение. Радиобалетът като перформативна памет

"Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер” (2017)

 

◊ СЪБИТИЕТО

Оле Фрам и Стефан А. Щерев за радиобалета и Бузлуджа

Възстановка, отработване, отчуждение. Радиобалетът като перформативна памет

12 юли, петък, 18:30 ч.

Габрово, бар "Камъка", ул. "Орлово гнездо", 17А

 

На 12 юли Музеят на хумора и сатирата кани Оле Фрам от ЛИГНА и Стефан А. Щерев от Информбюро в бар "Камъка" да ни разкажат какво представлява радиобалетът, да представят свои досегашни проекти и да споделят защо Дом-паметникът на комунистическата партия на Бузлуджа е интересен обект за перформативна памет.

Творческият колектив ЛИГНА създава поредица от представления, третиращи забравени исторически ситуации: стихийна стачка в бивша фабрика, която в момента е главният оф-театър в Хамбург; забравената практика на масови танцови изпълнения и на движенчески хорове; „новият стар град“, който бе наскоро открит в сърцето на Франкфурт. Публиката е поканена да опита различни жестове – нещо като игра от трето лице. Оле Фрам ще говори за тази практика като начин на осъществяване на нова връзка с историческите паметници – в сетивно потапяне, което отваря пространство на автономно действие за участника.

Оле Фрам е член на ЛИГНА, заедно с Михаел Хюнерс и Торстен Михалсон. От 2002 година работата им е отдадена на създаването на временни ситуации, които използват публиката като колектив продуценти – сдружение,  което може да създаде непредвидими, неконтролеруеми ефекти, оспорващи регулацията на дадено пространство. Един от моделите на ЛИГНА, радиобалетът (създаден през 2002), предоставя на радиослушателите хореография от отхвърлени и забранени жестове в бивши публични, а сега контролирани пространства като железопътна гара или търговски център. Други, като „Новият човек” (2008), поставят под съмнение пространството на самия театър като апарат, който оформя субективност. По-нови творби като „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер” (2017) приканват участниците да поставят на сцена сложно взаимодействие, което им се разкрива едва постепенно.

Стефан А. Щерев е артист и директор на Информбюро Асоциация. Съосновател е на Антистатик – Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс, Европейска нощ на Театрите, Номадска Танцова Академия България и Асоциация Топлоцентрала. През 90-те е част от театър-студио 4хС, което работи в Експерименталния сатирично-вариететен театър в Габрово.

През 2011 година фестивалът Антистатик кани ЛИГНА да представят „Новият човек”, а през 2014 – „Тайно радио” в София, а през 2017 година ЛИГНА, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов създават постановката „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер”, която открива театралния сезон във Франкфурт, а у нас ще може да бъде видяна в есенната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата (дата: 30 ноември).

Оле Фрам и Стефан А. Щерев гостуват в Габрово в рамките на проекта MAPS - https://nonument.org (Mapping and Archiving Public Spaces – картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран от програма Творческа Европа на Европейската комисия.

 

Събитието е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Програмата ще продължи до края на септември, а през отпускарските месеци юли и август предстоят филмови прожекции и творчески ателиета, които не са за изпускане за всички, които са близо до Габрово. Ако се подходи хронологично, ето какво още предстои:

На 19 юли, петък, от 18:00 часа е прожекцията на „The Happy Film“ – за австрийския дизайнер Щефан Загмайстер, който бележи успехи в работата си — създава обложки на албуми за Ролинг Стоунс, Джей-Зи и Токинг Хедс. Но смътно подозира, че трябва да има нещо повече от това. Решава да превърне себе си в дизайнерски проект. Ще може ли да претвори личността си, за да стане по-добър човек? Възможно ли е да тренира ума си, за да стане по-щастлив? Отговорите на тези въпроси могат да бъдат открити в американския документален филм на режисьoрите Хилман Къртис, Бен Наборс и Стефан Сагмайстер.

На 20 юли ще се проведе образователната програма „За нас е важно“. В нея участниците ще научат какво може да бъде тема от обществен интерес и какви са правилата за водене на дискусия. В практическата част на заниманието, групата ще дискутира по конкретна тема. Подходяща е за деца на възраст над 10 години.

През август предстоят още две прожекции на документални филми. На 9 август е прожекцията на филма за големия аржентински художник Антонио Сеги „Големият театър на света“, а на 16 август публиката може да гледа „Бярке Инглес – времето на архитекта“ – филм за обявения от The Wall Street Journal „една от най-големите звезди в архитектурата“  датски архитект Бярке Ингелс, проектирал един от небостъргачите, построени на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Съпътстващата филмова програма на 24. Габровско биенале се осъществява в партньорство с Master of Art Film Festival.

Можете да следите събитията на: https://biennial.humorhouse.bg/bg/events

 

Автор:
Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
10.07.2019 г. 15:33
Посетено:
930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29994-ole-fram-i-stefan-a-shterev-za-radiobaleta-i-buzludzha-vazstanovka-otrabotvane-otchuzhdenie-radiobaletat-kato-performativna-pamet