Срещи

На 22 май в София е първото издание на новия формат “Нощ на историите”

Писатели и поети ще разказват лични истории

На 22 май в София е първото издание на новия формат “Нощ на историите”

 

◊ ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС - "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ"

Първото издание на новия формат “Нощ на историите” предстои на 22 май от 19:00 ч. в клуб “Книгата” в София на ул. “Г. С. Раковски” 193”. То е посветено на предстоящия празник на писмеността 24 май. Входът е свободен.

В първата Нощ лични истории ще разказват писатели и поети. Ще чуем разказите на Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов.

“Нощ на историите” е част от начинанието “Имало едно време в България” - експеримент за написването на най-голямата колективна история на България чрез споделянето на лични, семейни и родови разкази от множество автори.

 

◊ КОЙ Е СЪЗДАТЕЛЯТ НА "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ" МОМЧИЛ ЦОНЕВ?

Събитието “Нощ на историите. Писатели и поети разказват лични истории” се организира от писателя и културен мениджър Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и популярното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария”.

Създателят на "Нощ на историите" и “Имало едно време в България” Момчил Цонев е журналист, културен мениджър и писател. Той е първият носител на националната литературна награда “Хермес”. През 2018 г. беше обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България, а през 2019 г. беше избран в класацията “40 до 40” на Дарик. Създател е на множество културни инициативи в родния му град Габрово като международния фестивал за улични изкуства 6Fest, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и др. Сред националните му начинания са “Стародумци” за популяризиране на старите думи в езика ни и “Добрите българи” за добротворчество.

 

◊ МОМЧИЛ ЦОНЕВ: "НОЩТА НА ИСТОРИИТЕ" ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКА

"Вярвам, че "Нощта на историите" трябва да се развие като европейска и международна инициатива подобно на Нощта на музеите и Нощта на литературата. И това ще бъде моята цел. Има лични истории, които за всеки от нас носят особен емоционален заряд и усещане за общност, за връзка - с нашето семейство, квартал, селище. Тези истории умират с нас, освен ако не ги запишем или предадем на следващите поколения. Личните спомени са не по-малко важни за една общност от разказите в учебниците. С тях голямата история става по-цялостна, по-жива, по-човешка, защото зад всяко историческо събитие, което честваме, стоят множество конкретни човешки съдби не само на героите от портретите, но и на обикновени хора. Започвам “Нощ на историите” с поети и писатели, но с това събитие искам да популяризирам и по-голямата си идея - написването на колективна история с безброй автори, дори и обикновени хора, с различни разкази, за различни епохи и събития" - споделя създателят на формата Момчил Цонев.

Интересът на Момчил Цонев към историята тръгва още от училище, когато в 5.-6. клас той започва да събира родови истории, обичаи и стари думи - първо от своето семейство, а после и от други родове. Години по-късно, заедно с майка си, историка Даниела Цонева, през 2008 г. създават историческа поредица за родния им град - “Габрово - живият град”. Най-популярната книга от поредицата е “Имало едно време в Габрово”. Това е и причината Момчил Цонев да нарече първия си национален исторически проект “Имало едно време в България”.

 

◊ КОИ СА ПИСАТЕЛИТЕ И ПОЕТИТЕ В ПЪРВАТА "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ"

Аксиния Михайлова

Аксиния Михайлова e поет и преводач. Един от основателите на литературното списание „Ах, Мария“. Автор на 6 поетични книги на български и една на френски език. Носител е на престижната френска награда „Гийом Аполинер 2014“.

Ангел Иванов

Ангел Иванов е писател, тв сценарист и копирайтър. През 2019 г. дебютната му книга  сборникът с разкази “Техническа проверка“ - получи наградата за проза в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Виргиния Захариева

Виргиния Захариева е писател, артист и психотерапевт. Автор е на романа „9 зайци“, сборника с поезия “Virginii” и „Милостта на малките оглеала“ - събрани есета.

Йордан Ефтимов

Йордан Ефтимов е поет и литературовед, един от редакторите на “Литературен вестник”, преподавател по теория на литературата в Нов български университет.

Марин Бодаков

Марин Бодаков e литературен редактор на вестник "К". Преподавател по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на 8 стихосбирки, последната от които е "Мечка страх".

Петър Чухов

Петър Чухов е автор на 11 стихосбирки, 3 книги с проза и книга за деца. Носител на Наградата на музея "Башо" в Япония. Свирил е в различни рок групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си.

Петя Кокудева

Петя Кокудева е детски писател и пътешественик. Автор е на книгите: “Лулу”, “Малки същества”, “Питанки” и “Лупо и Тумба. Част 1 и 2”, илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти. Носител е на награда “Южна Пролет” за дебют и “Христо Г. Данов” в категория “Детска книга”.

Румен Баросов

Румен Баросов е главен редактор на списанието за литература и други наслади “Ах, Мария” и един от 12-те му основатели през 1990 г. През 1995 г. създава Фондация за българска литература, която издава български и преводни автори. Сценарист е на няколко късометражни анимационни филми.

Стефан Иванов

Стефан Иванов е поет и драматург. Автор е на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление.

Автор:
Нощ на историите
Публикация:
21.05.2019 г. 21:05
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29685-na-22-may-v-sofiya-e-parvoto-izdanie-na-noviya-format-nosht-na-istoriite