Срещи

Писатели и поети разказват лични истории в първата “Нощ на историите”

Събитието е на 22 май в София

Писатели и поети разказват лични истории в първата “Нощ на историите”

 

◊ ПЪРВА "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ" - С ПИСАТЕЛИ И ПОЕТИ В СОФИЯ

Писатели и поети ще разказват лични истории в първото издание на “Нощ на историите”. Това ще бъде и първото събитие от начинанието “Имало едно време в България” - експеримент за написването на най-голямата колективна история на България чрез споделянето на лични, семейни и родови разкази от множество автори.

Първата “Нощ на историите” ще бъде на 22 май (сряда), от 19:00 ч., в новото пространство "Книгата" на ул. "Георги С. Раковски" 193 в София. Събитието се организира от писателя и културен мениджър Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и популярното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария”.

 

◊ КОИ СА ПИСАТЕЛИТЕ И ПОЕТИТЕ В "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ"?

Нощта ще ни срещне с писатели и поети от различни поколения, с различни биографии и стилове... и различни разказани истории. До момента участие са потвърдили: Аксиния Михайлова (поет и преводач, един от създателите на литературното списание “Ах, Мария” и носител на престижната френска награда „Гийом Аполинер” за 2014 г.); Ангел Иванов (писател, тазгодишният победител в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“); Виргиния Захариева (поет, журналист и психотерапевт, книгата й “9 зайци” е с номинация за наградата “Хеликон”); Йордан Ефтимов (поет и литературовед, един от редакторите на “Литературен вестник”, преподавател по теория на литературата в Нов български университет); Марин Бодаков (поет, литературен редактор на вестник "К", преподавател по журналистика в Софийски университет); Петър Чухов (поет и музикант, автор на 15 книги, носител на наградата на музея "Башо" в Япония); Петя Кокудева (детски писател и пътешественик, носител на националната награда за дебют “Южна Пролет” за 2012 г.); Румен Баросов (един от създателите на литературното списание “Ах, Мария” и негов главен редактор); Стефан Иванов (поет и драматург, победител в „София: Поетики“ за 2011 г.).

Форматът “Нощ на историите” ще продължи с още тематични издания, а Момчил Цонев вече работи по идеята да превърне начинанието в по-мащабен фестивал. Докато чакаме първата “Нощ на историите”, всеки може да се присъедини към Фейсбук групата “Имало едно време в България” и да сподели своя лична история.

 

◊ КОЙ Е СЪЗДАТЕЛЯТ НА "НОЩ НА ИСТОРИИТЕ"

Създателят на "Нощ на историите" и “Имало едно време в България” Момчил Цонев е журналист, културен мениджър и писател. Той е първият носител на националната литературна награда “Хермес”. През 2018 г. беше обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България, а през 2019 г. беше избран в класацията “40 до 40” на Дарик. Създател е на множество културни инициативи в родния му град Габрово като Международния фестивал за улични изкуства 6Fest, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и др. Сред националните му начинания са “Стародумци” за популяризиране на старите думи в езика ни и “Добрите българи” за добротворчество.

Автор: Студентско читалище "Св. Климент Охридски 1997"
24.04.2019 г. 11:20
Посетено: 666
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29499-pisateli-i-poeti-razkazvat-lichni-istorii-v-parvata-nosht-na-istoriite