Срещи

25. Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Българското национално радио е домакин на форума

◊ СЪБИТИЕТО

25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на форума на 11 и 12 април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.

За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участника от 39 държави от  Европа, Азия и Африка, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми. Сред тях са генерални директори на обществените радиа във Великобритания, Ирландия, Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Гърция, Чехия, Румъния, Албания, Северна Македония, Турция, Тунис и др.  Европейският съюз за радио и телевизия ще бъде представляван от президента на EBU и генерален директор на ВВС лорд Тони Хол и от генералния директор на EBU Ноел Къран. В списъка на участниците от Европейския съюз за радио и телевизия са още Жан-Филип Де Тендер, директор „Медии“, Греъм Диксън, ръководител на Радиоотдела, Езра Иймън, ръководител на Цифровия отдел; Роберто Суарес, ръководител на Стратегии и медийни проучвания, Ванеса О`Конър, ръководител Връзки с членове и комуникации и др.

По време на Радиоасамблеята ще се обсъждат актуалните предизвикателства пред обществените радиоорганизации, сред които са цифровата трансформация, висококонкурентния глобален медиен пазар, противодействието на фалшивите новини, привличането на младата аудитория. Акцент в програмата на форума е представянето на успешни иновации в технологиите и програмното съдържание на съвременните европейски медии.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни експерти и ръководители на обществените медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка.

Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г. Мисията на EBU е да защитава интересите на обществените оператори и да насърчава сътрудничеството между организациите-членки, като улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии, като гарант за демократичните ценности и културното разнообразие.

На 10 април в БНР ще се проведе и заседание на Радиокомитета на EBU. В него ще участват президентът му Греъм Елис от ВВС, тримата вицепрезиденти на Радиокомитета – Албена Миланова от БНР, Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио, десетте членове на Радиокомитета, както и ръководителят на Радиоотдела на EBU Греъм Диксън. Радиокомитетът на EBU е главният орган, определящ политиката в аудио сектора на обществените медии. Той взема решения относно приоритетите в радио сектора и обединява всички членове на EBU в споделянето и разпространението на качествено съдържание, оказва подкрепа в процесите на иновации, трансформации и при кризи и подпомага при разработването на стратегии в отговор на предизвикателствата пред развитието на радиото в Европа.

Радиоасамблеята ще се открие на 10 април с концерт в Първо студио на Българското национално радио. В програмата на гостите е предвидена разходка в София и посещение в Националния исторически музей.

Автор:
БНР
Публикация:
08.04.2019 г. 15:00
Етикети:
Европаобществени медииБългарско национално радиоСофия
Европейски съюз за радио и телевизия
Европейски съюз за радио и телевизия (EBU)
Радиоасамблея
Посетено:
817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29372-25-radioasambleya-na-evropeyskiya-sayuz-za-radio-i-televiziya-ebu-shte-se-provede-za-parvi-pat-v-sofiya