Срещи

Френска нова вълна

18 април 2019, 18.00 ч., Нов български университет

Френска нова вълна

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата, Франкофонски център за академични постижения, департамент „Кино, реклама и шоубизнес” отправят покана за дискусия върху книга и филм на темаФренската нова вълна. Кино Вавилон: „Жюл и Жим“ на Франсоа Трюфо и Анри-Пиер Роше“ на 18 април 2019 от 18.00 ч. книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на събитието са Ангелина Василева, киновед, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и Васил Димитров, Център за книгата, а модератор е д-р Радосвета Кръстанова, Франкофонски център за академични постижения.

Централен фокус на събитието е представянето в сравнителен план на романа на Анри-Пиер Роше „Жул и Жим“, публикуван през 1953 г. и на едноименния филм на класика на френската нова вълна - режисьорът Франсоа Трюфо (1963 г.), признат от киноисториците за една от най-успешните екранизации на литературно произведение за всички времена. Основната тема на проявата ще бъде проблематизирана както в контекста на промените в културния живот на Франция след края на Втората световна война, довели до майските събития през 1968-а година, така и в хоризонта на дискусиите за връзката между киното и модерната проза на ХХ век.

Събитието се провежда в рамките на Дните на Франкофонията в НБУ (26 март – 9 май 2019 г.)

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;

Автор:
Център за книгата
Публикация:
04.04.2019 г. 12:11
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29339-frenska-nova-valna