Срещи

Чешкият писател Марек Шинделка гостува в Стара Загора

3 април 2019, 18:00 ч., Къща музей „Гео Милев”

Чешкият писател Марек Шинделка гостува в Стара Загора

 

◊ ПОКАНА

XIV Маратон на четенето „Четяща Стара Загора” 2019

Библиотека „Родина”, Чешки център и Издателство „Изида“

представят

Марек Шинделка в Стара Загора

3 април, сряда, 18:00 ч., Къща музей „Гео Милев”

 

Любимият писател на поколението между 20- и 35-годишните в Чехия - Марек Шинделка, пристига в България за кратко литературно турне. Книгите му се радват на голям интерес в Холандия, Полша, Белгия…, а за литературните му четения в Европа е нужно предварително записване. С такъв успех малко европейски автори могат да се похвалят, особено на неговата възраст. Гостуването на Марек Шинделка в България се организира от Чешкия център и издателство „Изида“ и с подкрепата на Чешкия литературен център към Моравската библиотека в Бърно.

В издание на „Изида“ у нас излязоха прекрасно преведените от Красимир Проданов книги на младия писател „Грешка“ и „Останете с нас“, а сега, заедно с идването му, ще се появи „Картата на Ана“, с която Марек Шинделка спечели младите хора в Чехия. Новата му книга, е част от издателски проект, съфинансиран по програма „Творческа Европа“.


Марек Шинделка е роден през 1984 г. Завършил е културология във Философския факултет на Карловия университет. През 2006 г. получава наградата „Иржи Ортен“ за дебюта си „Стрихнин и други стихове“ (Strychnin a jiné básně). През 2008 г. издава първия си роман „Грешка“ (Chyba), който е номиниран за наградата „Йозеф Шкворецки“ 2009. Същото заглавие излиза през 2011 г. под формата на комикс. За книгата си с разкази „Останете с нас“ (Zůstaňte s námi) през 2012 г. е отличен с най-престижната чешка литературна награда „Магнезиа Литера“ за проза. Седем години по-късно отново я печели в същата категория – за романа си „Умора на материала“ (Únava materiálu). 


„Картата на Анна“ е завладяваща книга, в която разпознаваме самите себе си. Героите картографират телата на другия пол, сякаш придобиват нова територия. Затова и дрехите падат от тях трескаво, а любовните думи са заменени от синини, страст и подозрения. Когато искрата на любовта е загаснала, непременно ли следва раздяла? Или може да бъде разбудена задрямалата любов?

Така, както героите на книгата имат сложни отношения, връзка съществува и между отделните разкази. Читателят обаче сам подрежда този пъзел. Марек Шинделка поставя деликатно знаци, които да ни водят. В резултат на това четенето е игра, удоволствие, сдобило се с чувственост преживяване. И когато начертаем тази провокативна карта, ни се приисква да продължим и в собствения си живот. Защото „Картата на Анна“ учи да забелязваме детайлите. Да споделяме преживяното. Само така една връзка има шанс.

Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
01.04.2019 г. 15:23