Срещи

Съботно писателско матине с Виолета Христова в Пловдив

30 март 2019, 12 часа, Дом на писателите

Съботно писателско матине с Виолета Христова в Пловдив

 

◊ ПОКАНА

След старта на пролетния литературен салон на Дружество на писателите – Пловдив с премиерата на новото допълнено издание на знаменитата стихосбирка на Йован Христич „Александрийската школа“ в превод и съставителство на проф. Светлозар Игов, продължаваме с традиционните Съботни писателски матинета.

На 30 март, събота, от 12 часа, в Дома на писателите (ул. "Княз Александър Батенберг" №27), гост е поетесата Виолета Христова. За творчеството й ще говори Антон Баев.

 

Вселените на Виолета Христова не са враждебни. Те са част от умния калейдоскоп, който се пренарежда така, че да видиш картината на собствената си емоционалност.

Вселените на Виолета Христова са безпристрастни, но щадящи. Тази книга не престава да търси етичните измерения на съществуването. Не готовите екзистенциалистки фрази, а търсенето, пътят са плътта на "... каза тя. И слезе от небето - казва писателката Ина Иванова за стихосбирката „… каза тя. И слезе от небето“.

 

Виолета Христова е родена в Чирпан, била е учител в Стара Загора, а от години живее в София. Автор на девет поетически книги. Последната – „Господарят на гледката“, излезе през 2017 година. Председател е на Литературен кръг СМИСЪЛ, който е творческа платформа за издаване и популяризиране на българска художествена литература, обединяваща популярни автори на поезия и проза.

Виолета Христова е завършила Българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Носител на Националната литературна награда "Георги Братанов", на наградата "Мара Белчева", има първа награда в конкурса "В полите на Витоша", награди в конкурсите "Златен ланец", "Биньо Иванов" и др.

Виолета е майка на две талантливи дъщери - Ина Христова е художник, който твори и живее в Барселона, Испания; Ани Антонова или Ани Анатовка, (както я знаят приятелите й) е фотограф и дизайнер и от девет години живее във Виена, Австрия. През август 2016-та трите - Ина (графика), Ани (фотография) и Виолета (поезия) гостуваха на Градска художествена галерия – Пловдив с експозицията „Мое обратно".

Книги от Виолета Христова: "Пеш до земетръса", 1995; "Звездна карта", 1997; "Да бъде нощ", 2001; "Другата стая", 2005; "Сняг от друга зима", 2008; "Тревата ли?", 2010; "…каза тя. И слезе от небето", 2012; "Една ампула мрак", 2015; "Господарят на гледката. Умозрения и фрагменти", 2018.

Автор: Дружество на писателите – Пловдив
26.03.2019 г. 19:33
Посетено: 464
Етикети: Виолета Христова, срещи, Съботни писателски матинета, Дружество на писателите – Пловдив
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29273-sabotno-pisatelsko-matine-s-violeta-hristova-v-plovdiv