Срещи

Библейска беседа на тема "Насилието в Стария Завет"

Мартенската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

Библейска беседа на тема "Насилието в Стария Завет"

 

◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"

Ви канят на февруарската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"
на тема

"Насилието в Стария Завет"

„Ще се зарадва праведникът, кога види отмъщение: ще умие стъпките си в кръвта на нечестивеца.“ (Пс. 57:11)

 

На темата „Насилието в Стария Завет“ ще бъде посветена мартенската среща от поредицата ежемесечни библейски беседи „Книгата на книгите“. Тя е своеобразно продължение на темата от февруари, когато заедно с отец Илиян Алексиев потърсихме посланията за прошка и за справедливост в Свещеното Писание.

Свикнали сме да мислим за живота на старозаветния човек като за изпълнен със сурови изпитания, като за времена, подчинени на принципа „око за око, зъб за зъб“ (легитимиран и в самото Писание на Стария Завет). Но защо и как Старият Завет всъщност ни разкрива насилието като реакция на богоборчество от страна на човека, като изблик на несъгласие спрямо Неговия промисъл? Какво сполетява насилниците и как Бог закриля слабия и потиснатия според старозаветните текстове? Възможно ли е човек, който живее сред насилие, враждебност и мъст, независимо в коя епоха, да запази милостта в сърцето си? Очакваме ви да потърсим заедно отговорите!

 

Лектор:

Доц. д-р Ивайло Найденов
Преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).

 

Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22).

Кога: 27 март (сряда), 18:30 ч.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.03.2019 г. 15:05
Посетено:
835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29261-bibleyska-beseda-na-tema-nasilieto-v-stariya-zavet