Срещи

Елена Хайтова и книгата й "Баща ми - най-дивият разказ"

Литературни срещи в Кюстендил

◊ ЗА ГОСТУВАНЕТО

В навечерието на Деня на народните будители гост на читалище „Братство” и литературния клуб „Аз съм българче” бе писателката Елена Хайтова - първородната дъщеря на талантливия български писател Николай Хайтов.

Тя представи пред кюстендилци своята нова книга "Баща ми - най-дивият разказ". За творчеството й говори поетът Михаил Калдаръмов - един от хората, подтикнали я към събирането на материали за баща й - така се ражда и книгата.

Откъси от книгата на Н. Хайтов – "Диви разкази" прочете актьорът Давид Алфадари.


◊ ЗА НАПИСВАНЕТО НА КНИГАТА

В предговора си към книгата тя казва: "Малко бяха хората, които се зарадваха, когато разбраха, че пиша книга за баща си. Сякаш трябваше да искам позволение от всички тях. Чудно беше това, че повечето бяха приятели на Хайтов. За  щастие, някои само искаха да се наредят сред тях. Те си бяха присвоили правото да утвърждават и дори да разрешават…"

Елена Хайтова се вслушва в съвета на баща си, даден й в последните му дни и пише за него така, както е - без грим и ретуш, а с конфликтите и истините за големия български писател.

Книгата "Баща ми - най-дивият разказ" е една пъстра мозайка от картини из живота на Хайтов и дава възможност да опознаем повече самия него и творчеството му.
Автор: Благой Ранов
29.10.2006 г. 18:56
Посетено: 927
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/2922-elena-haytova-i-knigata-y-bashta-mi-nay-diviyat-razkaz