Срещи

Има ли място съвременното изкуство в публичното ни пространство?

Лекция на Дария дьо Бoве на 19 март от 18 ч. във Френския институт в България

Има ли място съвременното изкуство в публичното ни пространство?

 

◊ ПОКАНА

За първи път пред българска публика ще говори Дария дьо Бoве, старши куратор в Пале дьо Токио, един от най-големите френски музеи за съвременно изкуство. Лекцията й ще проследи традициите на изкуството в публично пространство, които се коренят именно във Франция, и ще покаже ключови творби, включително на български автори.

Куратор с международна кариера и реноме, Дария дьо Бове пристига у нас за отворен разговор, който ще се проведе на 19 март във Френския институт в България и с който официално започва международният скулптурен проект на галерия Сариев и Марковстудио Sariev+Markov Sculpture Projects.

Проектът ще зададе важни въпроси за мястото на съвременното изкуство в градската среда у нас в отношението й с вече съществуващия контекст. Има ли място съвременната скулптура в споделените публични пространства? Кой предлага и реализира идеите в тази посока - артистите, галериите или държавните институции? Възможна ли е колаборация между всички тях?

Sariev+Markov: Sculptural Projects се осъществява в партньорство с Френския институт в България, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия “Васка Емануилова”, фондация “Отворени изкуства”. Проектът е финансиран от Програма “Култура” на Столична община.

“След социализма, публичната среда днес е наситена с изкуство от отминала епоха за сметка на съвременно, актуално изкуство. Липсва най-общо разбиране какво е то и нужно ли е изобщо. Свикнали сме да приемаме средата около нас като даденост, а не като форма на активен диалог. Затова и основният фокус на международния скулптурен проект Sariev+Markov е образователният модул - разговори, лекции и уъркшопи” - споделя Веселина Сариева от галерията за съвременно изкуство Сариев.

Лекцията на Дария дьо Бове, която пристига у нас, за да сподели своя опит и за да представи публичното изкуство на региона на Париж, ще обхване последните 30 години, спирайки се на различни видове интервенции - временни или постоянни проекти, демократични или жестове на арт активизъм. Като отправна точка, лекцията ще приеме исторически примери като опаковането на Пон Ньоф от Кристо през 1985 г. и колоните на Даниел Бюрен в двора на Пале Роял от 1986 г. Дария дьо Бове ще се спре на “Белите нощи” в Париж, създадени в началото на 2000-те и по-точно на изданието им от 2016 г. с програмата “1 сграда, 1 работа”, курирано от Пале дьо Токио.

Лекцията ще се състои на 19 март, вторник, от 18 ч. във Френския институт в България, зала “Славейков”, площад “Петко Р. Славейков” №3.

Вход: свободен.

 

 

Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
17.03.2019 г. 13:14
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29197-ima-li-myasto-savremennoto-izkustvo-v-publichnoto-ni-prostranstvo