Срещи

Литературна вечер „И своя корен ще докосна сам...“

21 март - Световен ден на поезията

Литературна вечер „И своя корен ще докосна сам...“

 

◊ ПОКАНА

По повод Световния ден на поезията – 21 март, Националният литературен музей, съвместно с Българския ПЕН клуб, организира Литературна вечер „И своя корен ще докосна сам...“ с участието на български творци, живеещи и работещи у нас и по света. Тя ще се състои на 21 март (четвъртък) 2019 г. от 17,30 часа в двора на Къща музей „Пейо К. Яворов“ (ул. „Г. С. Раковски“ 136).

Ще бъде представен сборникът „Българското слово на литературния глобус“, който излезе в издателство „Сатори Ко“ през 2018 г. под егидата на Националния литературен музей и с финансовата подкрепа на Министерство на културата. В сборника са включени произведенията на 71 автори, но броят на българските автори по света, разбира се, е много по голям. „Колко са те в диаспората – четем на корицата отзад – не е известно. Но е сигурно, че по различни причини трайното им присъствие зад граница ще се увеличава… Затова антологията, освен с познавателната си стойност, е и напомняне за по-мащабен процес: да се следи развитието на българската литература по света и да се познава в развитие.“ Неин съставител е Георги Н. Николов, който е поканил за участие не само поети, но и разказвачи, романисти и есеисти.

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и Здравка Евтимова, председател на българския ПЕН клуб, ще поздравят участниците и любителите на изящната словесност със Световния ден на поезията. Съставителят Георги Н. Николов и издателят Бойко Беленски ще представят антологията.

В поетическия рецитал ще вземат участие Георги Константинов, Надя Попова, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Димитър Христов, Анжела Димчева, Елена Алекова, както и автори от сборника – Катя Кремзер, Мая Панайотова, Румяна Захариева и др. Идеята е поканените за участие поети да прочетат свое стихотворение и стихотворение от антологията на автор, който не може да присъства на литературната вечер.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
17.03.2019 г. 15:45
Посетено:
793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29177-literaturna-vecher-i-svoya-koren-shte-dokosna-sam