Срещи

"Джендър и изкуство в Германия" - лекция на Ан Пенхойсен

6 март 2019, 18:00 часа, Галерия "Структура"

"Джендър и изкуство в Германия" - лекция на Ан Пенхойсен

 

◊ ПОКАНА

Галерия Структура и Гьоте-институт България имат удоволствието да Ви поканят на

Лекция на Ан Пенхойсен на тема "Джендър и изкуство в Германия"

6 март 2019, сряда, 18:00 часа

Галерия "Структура", ул. "Кузман Шапкарев" 9, 1000 София

 

През последните две години участието на жени-художнички на художествената сцена в Германия предизвиква горещи дебати, последвани от изложби като "Pissing in the River" („Да пикаеш в реката") и отворени писма като "Pimmelsuppe" (Dick soup). На 1 март 2019 в Barbiche – център за куиър изкуство в Берлин, е открита изложбата "Chromosome XY. Male Art - Men's Art", която Ан Пенхойсен курира заедно с Волфганг Мюлер.
Предстоящо е откриването на проекта "Missing Dick" („Отсъстващият член") в мястото за проекти Schau Fenster.
 
И така, за какво е дискусията?

През призмата на изложбата на Роземари Трокел, Ан Пенхойсен ще разгледа проблема за джендър идеологията и изкуството в ХХ и ХХI век.
 
Лекцията ще бъде на английски с превод на български.
Съвместен проект на галерия "Структура" и Гьоте-институт България. С подкрепата на  ifa - Институт за международни отношения на Германия.
 

Ан Пенхойсен e куратор на свободна практика, преподавател и пишещ за изкуство. Живее в Берлин. Учи история на културата в Университета в Льовен, Белгия. Докторската ѝ дисертация, публикувана в книга, се занимава с критиката на белгийския авангард от 20-те години на ХХ век. Ан Пенхойсен продължава научните си занимания в Бъркли, Колумбийския университет и Университета Хумболт, изследвайки визуалната култура на Берлин през 20-те години. След това се насочва към съвременното изкуство. Преподава творческо писане и теория на културата в Центъра за кураторски изследвания Ноде в Берлин. Кураторската ѝ кариера започва в музея Хамбургер Банхов през 2009 като един от кураторите на изложбата на Пол Файфър. През 2010 пак там курира заедно с Волфганг Мюлер изложбата „Pause. Valeska Gert: Moving Fragments" („Пауза. Валеска Герт: Движещи се фрагменти"). През 2017 курира изложбата „Up and Down" („Нагоре и надолу") в центъра за съвременно изкуство KINDL в Берлин.
www.anpaenhuysen.de

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
05.03.2019 г. 14:56
Посетено:
794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29112-dzhendar-i-izkustvo-v-germaniya-lektsiya-na-an-penhoysen