Срещи

Документалният театър и социалната позиция в сценичното изкуство

Среща-разговор с Борис Зафиров

Документалният театър и социалната позиция в сценичното изкуство

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на 26 февруари (вторник) от 18 ч. на Среща-разговор с театроведа и режисьор Борис Зафиров на тема „Документалният театър и социалната позиция в сценичното изкуство“

Срещата продължава темата за театъра и неговите форми и роли извън класическото разбиране за сцена и публика. Ще говорим за различните форми и функции на съвременния театър и конкретно за документалния и социално ангажирания театър. Тази алтернативна форма на театъра носи усещането за ангажимент и натоварване с тежки теми, което не я прави привлекателна сред аудиторията в България. Но въпреки това, документалният и социално ангажиран театър са средство за запознаване с различни проблеми, разбирането им, повишаването на емпатията и личната отговорност. Борис ще ни разкаже няколко неща:

- Какво всъщност е документален и социално ангажиран театър;
- Защо е важно да го има;
- За своя личен опит – какво е да се занимаваш с документален театър в България.

Вход свободен.
Място: ул. "Гладстон" 1, офис 30, Пловдив (Дом на науката и техниката)

 

Темата за ролята на театъра извън сцената започна още през октомври 2018 г. по време на фестивала „Театър на отговорността – Форум 2018”. Тогава говорихме за необходимостта от връзка между изкуство и наука, по-конкретно между театъра и антропологията и за ангажирането със социални въпроси и проблеми.

Борис Зафиров е театрален мениджър и режисьор („theater maker”). Също така има опит като журналист и медиен асистент в областта на театъра. През 2012 завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Театрознание и театрален мениджмънт” в класа на проф. Калина Стефанова. През 2014 г. е поканен да участва в работилница за документален театър ръководена от германския режисьор Георг Жено, в която се заражда първата му режисьорска работа – „Да купиш история”. В момента Борис е председател на СНЦ „Театър на отговорността”, с което организират всяка година фестивал за документален театър. Успоредно с това подготвя сценични проекти в партньорство с други независими артисти и организации работещи в посока на съвременните сценични форми и социалната промяна. Освен работата си на местно ниво Борис работи в партньорство с артисти от Швейцария, Полша, Германия.

Автор: Стоян Кирилов
24.02.2019 г. 15:27
Посетено: 625
Етикети: документален театър, театър, проект, Документален театър, среща разговор, Асоциация за култура, социално ангажиран театър, сценично излуство, етнология и антропология "Медиатор"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/29082-dokumentalniyat-teatar-i-sotsialnata-pozitsiya-v-stsenichnoto-izkustvo