Срещи

Greenwich Book Club: "Вътрешната стая" от Керана Ангелова

27 януари 2019, 16:00 часа, Книжен център "Гринуич"

Greenwich Book Club: "Вътрешната стая" от Керана Ангелова

 

◊ ПОКАНА

В последната неделя на януари от новата 2019-та в Клуба по съвременна българска литература ще обсъждаме романа на Керана Ангелова “Вътрешната стая”.

В атмосферата на едно магическо повествование човешките времена се настигат и героите на романа от различни епохи споделят животите и съдбите си, осъзнавайки необикновената съдбовна връзка между всичко живо в този свят. Романът е чудесен образец на магическия реализъм, характерен за писателката.

Заповядайте на 27 януари от 16:00 часа в Книжен център "Гринуич"!
Очакваме ви!

 

Керана Ангелова е родена в село Бродилово, само на пет-шест километра от морето, в мистичната планина Странджа – задължително го съобщава най-напред в справки за биографията си, понеже счита, че родното място е много специално нещо – то е онази точка на земното кълбо, което е проекция на замисъла всеки от нас да съществува – тук и никъде другаде.

“Тоест, смея да мисля, че родното място е посочено от пръста на онази сила, която ни е вдъхнала дъх и дух – за да поддържат те връзка със същата тази родителна сила чрез най-подходящия енергиен канал. Мисля, че ако бяхме родени на друго място, бихме имали съвсем други отношения със света: други хора, друг обмен на енергии с тях, с природата наоколо, други предизвикателства биха отключвали сетивата ни да възприемаме заобикалящото, т.е. всеки от нас си има родно място, което в общия замисъл за живота е фиксирано някъде там върху необикновената карта на животите като съдбовна отправна точка.”

Керана Ангелова е автор на стихосбирките: "Лято" (1982), "Подземна река" (1988), "По-беззащитни глухарчета" (2000), "Kaтокала, името на пеперудата" (2006), "Видения" (2008), "Времена" (в съавторство с Роза Боянова и Калина Teльянова, 2007), "Леванте" (2014), на сборниците "Зана. Папазини" (повести, 1998) и "Един след полунощ" (есета, 2013), както и на романите: "Елада Пиньо и времето" (2003; 2009; 2014, на англ. 2016, САЩ), "Вътрешната стая" (2006; на англ. 2016, САЩ), "Улицата на пеперудите" (2010), "Слънчогледи за Мария" (2013) и "Видение в Мемфис" (2016). Прозата и поезията й са удостоявани с национални и регионални литературни отличия. За романа си "Елада Пиньо и времето" авторката е удостоена с наградата "Белетристична книга на годината" на Сдружението на българските писатели, с още три национални награди, сред които "Награда на читателите" и номинация на журито в първия конкурс за български роман на Фондация ВИК, както и номинация за Наградата "Христо Г. Данов". Романът "Улицата на пеперудите" е носител на отличието "Най-добра белетристична книга" на фондация "Либер" и стига до финалните номинации на Наградата "Елиас Канети" и на Конкурса за роман на годината на НДФ "13 века България". Романът "Елада Пиньо и времето" е издаден на немски език в Швейцария. Стихотворения на Керана Ангелова са публикувани в чуждоезични издания (САЩ, Италия, Холандия, Русия, Македония, Унгария, Грузия, Полша, Испания).

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.01.2019 г. 13:52
Етикети:
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/28929-greenwich-book-club-vatreshnata-staya-ot-kerana-angelova