Срещи

50 години след „Люти чушки“

20 декември 2018, 18:00 часа, Музей на хумора и сатирата - Габрово

50 години след „Люти чушки“

 

◊ ПОКАНА

50 години след „Люти чушки“ в Музея на хумора и сатирата

Откриване на изложба и разговор с доц. д-р Наталия Христова, Кин Стоянов и Валерия Димовска
и
представяне на сборника с епиграми „Дебили-недраги” от Георги Кушвалиев, илюстриран с карикатури на Йовчо Савов

 

На 20 декември, четвъртък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата ще бъдат отбелязани 50 години от издаването на на „Люти чушки” – сборник с народни епиграми, подбрани от Радой Ралин и илюстрирани от Борис Димовски.

Изложбата представя епиграмите и карикатурите в „Люти чушки”, съдбата на книгата и наследството, което тя оставя след като е инкриминирана и изтеглена от разпространение. Сборникът излиза през бурната 1968 година, ознаменувана от събитията в Чехословакия. Властта е параноична и Тодор Живков се оставя да му бъде внушено, че една от страничките в книжката е пряка атака към него. Сатирата в "Люти чушки" се оказва отвъд позволената мяра и изданието е забранено. Радой Ралин и Борис Димовски са наказани от комунистическата партия и са уволнени от работа.

Книжките, които вече са в обращение, обаче заживяват свой живот – ксерокопирани, преписвани и прерисувани, снимани на диафилм и прожектирани на приятелски събирания, те се превръщат в ценност, предавана от ръка на ръка. Изгарянето на тиража не унищожава "Люти чушки".

През февруари 2017 в Музея на хумора и сатирата бе представено изданието с документи и спомени "Случаят "Люти чушки": 1968" на доц. Пламен Дойнов. В края на 2018 Музеят отбелязва петдесетата годишнина на книжката, като представя в изложба епиграмите и карикатурите в "Люти чушки", както и апокрифното наследство, което книгата оставя. За него ще говорят доц. д-р Наталия Христова и наследниците на Радой Ралин и Борис Димовски – Кин Стоянов и Валерия Димовска.

Към разговора за "Люти чушки" ще се присъединят и писателят Георги Кушвалиев и карикатуристът Йовчо Савов. Кушвалиев ще представи книжката си с епиграми "Дебили-недраги", илюстрирана от Савов. Кушвалиев е носител на наградата за епиграми "Крилатият козел", учредена в памет на Радой Ралин.

Накрая организаторите ще дадат възможност на своите гости да си препишат някоя от лютите епиграми на пишещата машина на сатирика.

Автор:
Музей на хумора и сатирата
Публикация:
19.12.2018 г. 17:33
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/28774-50-godini-sled-lyuti-chushki