Срещи

Оазиси на свободата. Анархистични разходки с Илия Троянов

Писателят Илия Троянов гостува в Русе на 10 декември

Оазиси на свободата. Анархистични разходки с Илия Троянов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на новия роман на Илия Троянов „След бягството“
и
"Оазиси на свободата". Анархистични разходки с Илия Троянов

10 декември, понеделник, 17 ч., Камерна зала на Държавен театър „Сава Огнянов“

Писателят, културологът и издателят Илия Троянов идва в Русе на 10 декември по покана на Международно дружество „Елиас Канети“. Илия Троянов ще представи на българската публика откъси от книгата си „След бягството“ и документалния филм „Оазиси на свободата“.

Книгата „След бягството“ излезе в Германия през 2017 г. в издателство Фишер, а на български – току-що в издателство "Сиела" и в превод на Екатерина Войнова. Книгата ще бъде представена за първи път в Русе, а след това на Литературния фестивал в София.

„Илия Троянов разказва за себе си, но в същото време по един красив, поетичен и предизвикателен начин описва топографията на живота след бягството, изграждайки портрета на съдбата на променящото се човечество на XXI век.“

В документалния си филм „Оазиси на свободата“ той търси тези оазиси в Европа. Открива ги - в анархистката история, в съвремието, в литературата и в интернет. Илия Троянов посещава самоуправляващи се общности, като малкото испанско селце Мариналеда, където времето тече по друг начин, а жителите упорито се противопоставят на капитализма в продължение на десетилетия. Или остров Икария, където няма часовници, а хората живеят и остаряват в идилично безвремие.

Тези места са много по-различни от тези, които медиите обикновено свързват с анархизма, представяйки ги като опустошени улични барове или като размирици в квартали по време на срещите на световните икономически сили от Г-20.
Документалният филм "Оазиси на свободата" разглежда също така връзката между анархизъм и феминизъм, напр. при анархистки мрежови активистки във Виена или заедно с Дилар Дирик, която говори за борбата на кюрдските жени в северна Сирия.

Жителите и гостите на град Русе ще имат възможност да се насладят на филма на 10 декември 2018 г. от 17:00 ч. в Камерна зала на Доходно здание.

Автор:
Международно дружество Елиас Канети
Публикация:
09.12.2018 г. 15:27
Посетено:
1046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/28704-oazisi-na-svobodata-anarhistichni-razhodki-s-iliya-troyanov