Срещи

Среща-разговор с Ханна Карпинска: „Българистиката в Полша: вчера и днес“

21 ноември 2018 г., 16.30 ч., НБУ

Среща-разговор с Ханна Карпинска: „Българистиката в Полша: вчера и днес“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща-разговор с Ханна Карпинска: „Българистиката в Полша: вчера и днес“ на 21 ноември 2018 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. Пламен Дойнов, дн, а дискутанти са проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Морис Фадел.

Именитата преводачка на българска литература Ханна Карпинска ще говори в сравнителна перспектива за българистиката в Полша преди и след 1989 г., за предизвикателствата пред всеки превод от т. нар. малки езици, за шансовете на българската литература да бъде четена и разбирана в културите на Средна и Западна Европа.

Ханна Карпинска е магистър по българистика на Ягелонския университет в Краков. Дълги години работи като редактор в различни издателства, а също и като документалист в Института по славистика на Полската академия на науките. Днес е преводач на свободна практика. Почетен член е на Съюза на преводачите в България. Нейни са преводите от български на полски език на произведения на автори като Блага Димитрова, Богомил Райнов, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Вера Мутафчиева, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и др.

Очаквайте видео на живо във фейсбук страница Център за книгата.

С медийната подкрепа на Аз чета

Автор:
Център за книгата
Публикация:
13.11.2018 г. 12:24