Срещи

Беседа на тема "Свободната воля на човека и Божието предзнание" и представяне на книгата "Библейско богословие"

30 октомври 2018, 18:30 ч., Ателие-книжарница „Къща за птици”

Беседа на тема "Свободната воля на човека и Божието предзнание" и представяне на книгата "Библейско богословие"

 

◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен",

Издателство "Омофор"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"

Ви канят на

октомврийската среща от цикъла беседи „Книгата на книгите“
на тема

Свободната воля на човека и Божието предзнание
и
представяне на книгата „Библейско богословие. Академични есета“
на Димитър Попмаринов

 

„… които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя“ (Рим. 8:29)

Често в ежедневните си разговори използваме изрази като „Такава му е съдбата“ или „Писано му е…“. Но какво казват библейските текстове по темата за това дали има предопределеност и какви са измеренията на Божието предзнание?

Творецът е създал човека със свободна воля, но какво се има предвид тогава в онези места от библейския текст, в които се говори за „Божии избраници“? За онези, които Създателят е избрал „още от майчина утроба“ (вж. Гал. 1:15, Йер. 1:5)?

На тези въпроси заедно с библеиста доц. д-р Димитър Попмаринов ще потърсим отговор в поредната библейска среща от месечната поредица „Книгата на книгите“, посветена на темата „Свободната воля на човека и Божието предзнание в Свещеното Писание“.

В същата вечер заедно с беседата, ще бъде представена и новата книга „Библейско богословие. Академични есета“ на доц. д-р Попмаринов.

Новото издание е ориентирано към всички, които биха искали да задълбочат разбирането си за основния текст на нашата вяра – Библията. Книгата изследва едни от най-същностните въпроси на библейската антропология, включително и разбирането за пола и брачния съюз; за Божието Откровение и историята; за библейското богословие в православен, протестантски и римокатолически контекст и т.н. Рецензенти на книгата са проф. протопрезв. д-р Николай Шиваров и проф. д-р Иван Желев.

Лектор

Доц. д-р Димитър Попмаринов
Преподавател по старозаветна библеистика на Православния богословски факултет на Великотърновския университет

 

Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22).

Кога: 30 октомври (вторник), 18:30 ч.

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.10.2018 г. 16:26
Посетено:
791
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/28450-beseda-na-tema-svobodnata-volya-na-choveka-i-bozhieto-predznanie-i-predstavyane-na-knigata-bibleysko-bogoslovie