Срещи

Беседа на тема "Душата след смъртта"

Септемврийската среща от поредицата беседи и дискусии „Православие и съвремие“

Беседа на тема "Душата след смъртта"

 

◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България

Ви кани на септемврийската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов „Православие и съвремие“

 

Душата след смъртта

„Не искам, братя, вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда. Защото ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него.“ (Сол. 4:13-14)

 

Първата среща за тази есен от поредицата беседи и дискусии „Православие и съвремие“ е посветена на въпроса за пътя на душата след смъртта. Всевечната тема за отвъдния живот и днес често поражда спорове и сблъсква светогледи.

За да представи православното разбиране по темата, гост на септемврийското издание ще бъде архим. Василий Бакоянис от Гърция. Отецът е автор на десетки книги, посветени на актуални за днешните християни проблеми. През 2012 г. на българския книжен пазар, благодарение на Синодалното издателство, излезе и една от книгите на архим. Василий със заглавие „Отвъд смъртта. Къде са нашите покойници и как да се погрижим за тях”. Книгата надниква във вълнуващата мистерия на човешкия опит след смъртта, представя любопитни примери на личен следсмъртен опит, упътва ни каква може да бъде нашата най-добра християнска грижа и подкрепа за душите на ближните, напуснали този свят.

Защо учението за прераждането е далечно на християнското разбиране? Съществуват ли т.нар. митарства според православните богослови? Какво е значението на молитвата за нашите починали близки? Това са само част от въпросите, на които заедно ще потърсим отговор! Очакваме ви!

 

Лектор

Архим. Василий Бакоянис
Клирик на Гръцката православна църква, проповедник към митрополията на Патра. Автор на православни книги, издадени на български, английски, румънски, руски, италиански и др.

Модератор

Пламен Сивов
изпълнителен директор на Фондация „Покров Богородичен“,
редактор в Православие.БГ

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров“ 22)

Кога: 27 септември (четвъртък), 18.30 ч.

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.09.2018 г. 15:18
Етикети:
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/28270-beseda-na-tema-dushata-sled-smartta