Срещи

Пешеходна обиколка "ArtExtreme СТРАЖА" във Варна на 25 август

Образът на стражите в градските пространства

Пешеходна обиколка "ArtExtreme СТРАЖА" във Варна на 25 август

 

◊ ПОКАНА

На 25 август (събота) от 10:00 ч., за първи път във Варна ще се проведе пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ с урбаниста Здравко Петров от historicalroutes.bg и АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Сборно място е Градския часовник до „Козирката“. Обиколката ще проследи образа и метафорите на стража в градските пространства около нас, които изразяват идеята за пазителство и съхраняване на мястото и времето. Ще преоткрие образа на стражите на градските истории.  

Здравко Петров е магистър урбанист, създател на historicalroutes.bg за популяризиране и опазване на културно-историческото и архитектурно наследство. Разработва опознавателни туристически маршрути. 

Това е последното събитие от официалната програма на многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, която се показва до 31 август 2018 г. в Морско казино-Варна, под патронажа на президента Румен Радев. 

Изложбата „ArtExtreme СТРАЖА“ изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез художествени творби, музика и видео. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи. Национален етнографски музей участва в изложбата с избрана част от колекция „Накити“. В изложбеното пространство звучи музиката на „ArtExtreme СТРАЖА“, която е създадена и аранжирана ведно с български ритми от композитора Александър Карагьозов въз основа мелодията на името на изложбата и буквите от Глаголицата – археометрирани от Сдружение „АМАТ“ – инж. Таньо Танев, гл. ас. Ангел Манев, Венера Иванова. 

Видео трейлър пешеходна обиколка: https://www.youtube.com/watch?v=nBo5wrznqHQ&t= 

Повече за изложбата във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/261041957790306/

Автор:
Дария Василева
Публикация:
22.08.2018 г. 09:47
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/28149-peshehodna-obikolka-artextreme-strazha-vav-varna-na-25-avgust