Срещи

Среща с Дженифър Джонстън

Световната ирландска писателка пристига в България

Среща с Дженифър Джонстън


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Република Ирландия в София
и Хеликон ви канят на среща със световноизвестната ирландска писателка Дженифър Джонстън.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО


11 октомври 2006 (сряда), 18 часа 
Книжарница Хеликон-Витоша


◊ ЗА ДЖЕНИФЪР ДЖОНСТЪН


Дженифър Джонстън е една от най-четените съвременни писателки на Ирландия. Родена е в Дъблин през 1930 г. в семейство на литератори. Баща й е известен драматург, а майка й е актриса и театрален режисьор. Завършва Тринити колидж.

Първите романи на Дженифър Джонстън излизат в началото на 70-те години и веднага получават одобрението на критиката.

Автор е досега на 14 романа, които не само разкриват политическите и културни проблеми на Ирландия през ХХ век, но и описват задълбочено човешките отношения, особено тези между родители и деца. Особено чувствителна е към човешките съдби, върху които историята оставя безжалостен отпечатък – често историите се развиват на фона на военни събития или в живота на героите й се намесва терористичен акт.

Носител е на редица награди, между които литературната награда „Уитбред” (1979) за романа “Старата шега”, чието действие се развива по време на Войната за независимост на Ирландия от Англия (1919-1921) и по който по-късно е направен филмът “Разсъмване” с участието на Антъни Хопкинс. Била е номинирана за наградата „Букър” (1977).

Сред екранизираните й романи е и “Човекът от гарата” (1992) с участието на Джули Кристи и Доналд Съдърланд. Творбите й разчитат на диалога и се характеризират с чист повествователен стил. Дженифър Джонстън е автор и на редица пиеси.

Романите й са преведени на много езици. „Две луни” (ориг. изд. 1998) и „Това не е роман” (ориг. изд. 2002) са преведени на български от Правда Митева и издадени от ИК "Унискорп".
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
02.10.2006 г. 12:14
Посетено:
556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/2795-sreshta-s-dzhenifar-dzhonstan