Срещи

"Фотографията между прозореца и тунела" - лекция на д-р Лиляна Караджова

18 юни 2018, 19:00 ч., Център за култура и дебат "Червената къща"

"Фотографията между прозореца и тунела" - лекция на д-р Лиляна Караджова

Сн. Калоян Богданов

 

◊  СЪБИТИЕТО

"Фотографията между прозореца и тунела" - лекция на д-р Лиляна Караджова

На 18 юни (понеделник) от 19:00 в Център за култура и дебат "Червената къща" д-р Лиляна Караджова ще изнесе лекция, в която ще разгледа две противоположни метафори за фотографията: за прозрачния прозорец и за тунела.

Лекцията е с вход свободен и е част от деветото издание на Фестивала „Месец на фотографията”.

Идеята за прозрачния прозорец е формулирана от италианския хуманист Леон Батиста Алберти през Ренесанса и достига най-категоричен вид в реалистичните възгледи за фотографията през XX век. Методът е използван от ренесансовите художници, за да разберат перспективата (рамката на картината като „отворен прозорец към света”). Оттогава този метод се превръща в неизменна част от визуалната ни и социална култура. Как този модел улеснява или ограничава прилагането на изследователски, аналитични и критически методи към фотографията? Това е един от въпросите, които лекцията задава.

В метафората за прозореца са възможни много метафори: лупа, решетка, ключалка. Чисто оптически, фотографският кадър е „прозорец“ в тунел, а тунелът изразява отдалечеността на обектите – идея, разгърната в съвременната фотография от автори като Бил Хенсън, Филип-Лорка Ди Корсия, Стивън Пипин. Метафората за далечината и близостта е приложима към фотографии със силно изразена повърхност, което е специфично за благородните и алтернативни процеси. Те са представени в изложбите „Фотографският оригинал и художествените практики“, представени през 2017 и 2018 от „Месец на фотографията”. Лекцията на д-р Караджова ще засегне и концепции от тях.

 

◊ ЗА ЛЕКТОРА

Д-р Лиляна Караджова е преподавател по история и теория на фотографията в Нaционалната художествена академия и Нов български университет, куратор и автор на художествена критика в сп. „Изкуство и критика“ и в-к „Култура“, дългогодишен автор в сп. L’Europeo, както и фотограф, представен в няколко самостоятелни и десетки колективни изложби.

Интересите й са в областта на психологията на изкуството и фотографията. Темата на дисертационния й труд е „Психологически концепции за въображение в изкуството и фотографията на XX и XXI век“. Работата й е насочена към изследването на връзките между класическите и съвременни специфики на фотографията. Повече за Лиляна Караджова можете да прочете на сайта http://www.lilyanakaradjova.com.

 

* * *

За Месец на фотографията

Темата на тазгодишното издание на фестивала „Месец на фотографията” е „СИЛА”, а  „Червената къща” традиционно е сред  домакините на фестивала, провеждан на различни локации в София. Творбите изследват силата на фотографията да владее ума и да  го подтиква към действие, да спира дъха, да вдъхновява; силата на старите снимки да помнят вместо нас и да ни спасяват от бързата амнезия, превзела времето ни; силата на младите автори да се бунтуват и да променят нагласи и съдби. 

Пълна програма на фестивала ще намерите тук:  http://photoacademy.org/themonth/2018/program/

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
16.06.2018 г. 14:39
Посетено:
1559
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27948-fotografiyata-mezhdu-prozoretsa-i-tunela-lektsiya-na-d-r-lilyana-karadzhova