Срещи

Полският журналист и писател Мариуш Шчигел се среща с читатели в София

31 май 2018, 18:30 часа, Литературен клуб "Перото" - НДК

Полският журналист и писател Мариуш Шчигел се среща с читатели в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Отличеният с над 20 награди за журналистика писател Мариуш Шчигел пристига у нас, за да се се срещне с българските си почитатели.

На 31 май (четвъртък) той ще гостува на студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски", аудитория 149 (полски кабинет) в 14:00 ч., а от 18:30 часа започва срещата му с по-широка аудитория в Литературен клуб „Перото".

Авторът на книгата с репортажи за Чехия „Готланд" и продължението „Направи си рай" идва в България по покана на издателство „Парадокс" и Националния център за книгата към НДК като част от Културния календар на Българското председателство на ЕС.

В „Готланд" чрез съдбите на повече и по-малко известни чехи Шчигел разказва за историята, културата и народопсихологията на тази страна, за да ни я покаже в една светлина, каквато може би не сме си я представяли. Заплетеният сюжет, в който са смесени различните истории, е пример за ярка белетристика, при която художествената проза се преплита с вестникарски репортаж.

Своеoбразното продължение „Направи си рай" (превод: Милена Милева) се фокусира само и единствено върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност". Резултатът е смесица от личен дневник, есе и репортаж. Самият Шчигел изтъква, че текстът не е обективен, а е преди всичко книга за „една страна, която го очарова и един народ, създал културата си, за да се пребори с депресията".

Мариуш Шчигел (1966 г.) е полски журналист и писател, известен с художествените си репортажи за вестник „Газета виборча", както и с проучванията си върху чешката култура и начин на живот. Автор е на шест книги, преведени на 19 езика, носител е и на над 20 награди за журналистика. Шчигел е основател на Института за репортаж във Варшава, който организира семинари и обучение за журналисти. Широка популярност той получава с книгата си с великолепни репортажи за Чехия – „Готланд", (издадена на български от ИК „Парадокс" през 2013 г.), която печели награда НИКЕ на читателите (2007 г.), Европейската награда за книги за 2009 г. (European Book Prize), както и една от най-престижните награди на Чешката република – Gratias Agit (2009 г.).

Автор:
Изд. Парадокс
Публикация:
28.05.2018 г. 15:44
Посетено:
923
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27825-polskiyat-zhurnalist-i-pisatel-mariush-shchigel-se-sreshta-s-chitateli-v-sofiya