Срещи

Културният павилион FLUCA събира артисти, куратори и теоретици на конференция за арт сцената на Западните Балкани

На 18 май от 14 ч. Гьоте-институт България ще бъде домакин на дискусията „No trauma, no Balkans? No wars, no Balkans?”

Културният павилион FLUCA събира артисти, куратори и теоретици на конференция за арт сцената на Западните Балкани

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 и 18 май FLUCA ще събере едни от най-изявените личности от арт сцената на Западните Балкани за диалог за бъдещата визия на изкуството в региона. Участници в срещата са Лана Чмайчанин – артист от Босна и Херцеговина, Елена Петрович – теоретик от Сърбия, Йованка Попова – един от най-активните млади куратори в Македония, Олсон Ламаж – албански артист, основател на независимото арт пространство MIZA Gallery в Тирана и Катарина Шендл и Изабела Анна-Мария Ритер – галеристи в едно от най-известни арт пространства в Косово - Lambda Lambda Lambda. Модератор на конференцията ще бъде българският артист и теоретик с голям международен опит Лъчезар Бояджиев.

На 17 май гостите ще се запознаят с българската арт сцена с посещение на различни културни институции в София и Пловдив. Ще бъде представена и културната карта на двата града, която изследва как съвременното изкуство бива представяно, както в частни и обществени институции, така и в градска среда.

На 18 май от 14 ч. Гьоте-институт България ще бъде домакин на дискусията „No trauma, no Balkans? No wars, no Balkans?”, отворена за широката публика с отправна точка – най-новата история на изкуството от региона и значението на политическото понятие „Западни Балкани“. Международните участници и модераторът Лъчезар Бояджиев ще разискват темата за политическата обстановка в региона и как тя влияе върху арт сцената, както и поставянето на Западните Балкани на културната карта на Европа. Акцент в програмата ще бъде презентацията на Виктор Янков за Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Конференцията е инициатива на FLUCA, като отворена сцена и място за културен диалог и международнo сътрудничествo, създадено от Фондация “Отворени изкуства“ и Aвстрийско посолство в България. Арт контейнерът пристигна в София в началото на месеца с изложбата „Олимпия“ на италианския артист Алдо Джианоти в САМСИ, която може да бъде видяна до 10 юни. През следващите няколко месеца до средата на август FLUCA бъде основно пространство за изкуство и култура в града. Следващата му спирка ще бъде една от най-оживените столични локации – градинката „Кристал“, където ще бъде и специалното представяне на Пловдив 2019, а в Европейската Нощ на музеите и галерийте, ще се включи с пре-парти на HippieLandia Festival, който предстои през юни.

 

FLUCА локации и дати:

3 май – 31 май: Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

2 юни – 30 юни: градинка „Кристал“

1 юли – 20 юли: площад „Св. Неделя“

21 юли – 5 август: площад пред Народен театър „Иван Вазов“

Повече за програмата и локациите, следете във Facebook страницата на FLUCA.

 

◊ ЗА FLUCA

Австрийски културен павилион FLUCA е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство - иницииран от Фондация "Отворени изкуства" и Австрийско посолство София и подкрепен от ОФ Пловдив 2019, Федералното канцлерство на Република Австрия в партньорство със Столична община и Община Пловдив. Артистичен директор на FLUCA е Борис Костадинов.

 

Автор:
Виктория Цачева
Публикация:
17.05.2018 г. 13:40
Посетено:
869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27733-kulturniyat-pavilion-fluca-sabira-artisti-kuratori-i-teoretitsi-na-konferentsiya-za-art-stsenata-na-zapadnite-balkani