Срещи

„Портретът: Човешкото преживяване” - лекция на световноизвестния фотограф Пиер Гонор

9 май 2018, 18:00 ч., НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”

„Портретът: Човешкото преживяване” - лекция на световноизвестния фотограф Пиер Гонор

 

◊ ПОКАНА

Световноизвестният майстор на портретната фотография за втори път посещава България като гост на Фотофабрика и в сътрудничество с Институт Сервантес. През 2015 г., в рамките на фестивала, беше представена негова самостоятелна изложба „Различните Аз” в Националната галерия - Двореца. През май, тази година, студенти и любители на фотографията ще имат привилегията да чуят лекция, изнесена лично от него.

В София, на 9 май (сряда) 2018 г. в учебната кинозала на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от 18:00 ч. ще бъде изнесена лекцията „Портретът: Човешкото преживяване” на прочутия френски фотограф Пиер Гонор. Той е специален гост на фестивала Фотофабрика 2018 г.

В света на фотографията Пиер Гонор е познат като: „фотографът, който снима сякаш рисува”. Неговите снимки изглеждат като картини, създадени от велик художник.

Той нарича фотографията „алиби”, чрез което може да пътува повече и да прекарва по-дълго време с хората, които снима.

Дали фотографията е шаманство, пътешествие, съзерцание, човечност или просто начин за общуване със света ще ни разкаже лично авторът.

Пиер Гонор е френски фотограф, емблематична фигура в съвременната световна фотография. От много години живее и работи в Испания (Мадрид). Негови индивидуални изложби са представяни в най-големите световни центрове за модерно изкуство в САЩ, Португалия, Япония, Испания, Италия. Фотографската изложба „Вкоренени” на Пиер Гонор е част от програма на Институт Сервантес по света и може да бъде видяна в София от 8 май до 2 юни в галерия SYNTHESIS.

Какво е портретът за Пиер Гонор? Мълчалива интимност, търсене на идентичност или общност, почит към „Другите Нас”, или просто знак, борещ се срещу забравата. Отговори на тези и още много други въпроси ще получим лично от световно признатия майстор на светлината.

Очакваме ви на 9 май (сряда) от 18:00 ч. в кинозалата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (ул. „Стефан Караджа” 20).

Вход: свободен

Допълнителна информация по темите и събитията от програмата на фестивала Фотофабрика ще откриете на сайта: https://www.fotofabrika.org/bg

Петият Фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

 

Автор:
Маргарита Енева
Публикация:
08.05.2018 г. 13:59
Посетено:
1243
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27656-portretat-choveshkoto-prezhivyavane-lektsiya-na-svetovnoizvestniya-fotograf-pier-gonor